Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, έπειτα από την πλημμύρα που κατέκλυσε το ακριτικό νησί.

Τόνοι νερού και λάσπης έχουν εισρεύσει στο εσωτερικό του κτιρίου, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο εξοπλισμός του.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Μεταφορών, οι σημαντικότερες ζημιές από τη θεομηνία καταγράφονται στο δημαρχείο και το Κέντρο Υγείας του νησιού.

Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι το ισόγειο του κτιρίου πλημμύρισε. Λόγω της ισχυρής νεροποντής, η Πυροσβεστική κατάφερε να προσεγγίσει το χώρο μετά από πολλές ώρες, ώστε να μπορέσει  να κάνει απάντληση υδάτων.

Το αποτέλεσμα ήταν  να καταστραφεί ο ακτινολογικός και μικροβιολογικός εξοπλισμός, η αποθήκη φαρμάκων και να υποστούν σοβαρές ζημιές το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.

Αυτή τη στιγμή, η λειτουργία του Κέντρου Υγείας έχει μεταφερθεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα ιατρεία.

Το πρωί της Τετάρτης, μετέβη στη Σαμοθράκη τεχνικό κλιμάκιο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων και να τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Υγείας.

Οι διαδικασίες αναμένεται να επιταχυνθούν, καθώς το έργο ανακατασκευής θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Αποκατάσταση

Το μεσημέρι της Τρίτης, είχαν μεταβεί στο νησί με στρατιωτικό εναέριο μέσο, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, προκειμένου να εκτιμήσουν το ύψος της καταστροφής και να συντονίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης και επαναλειτουργίας της δομής.

Πιο συγκεκριμένα:

Πραγματοποιήθηκε άμεσα αποστολή φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα.

Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης του Κέντρου Υγείας.

Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού (ΠΙ), προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εφόσον παραστεί ανάγκη.

Δρομολογήθηκε η αποστολή φορητού ακτινολογικού μηχανήματος και φορητού εργαστηριακού αναλυτή από άλλες υγειονομικές δομές της 4ης ΥΠΕ. Η μόνιμη λύση θα δοθεί με την αντικατάσταση του εξοπλισμού από πόρους του αποθεματικού ταμείου του υπουργείου Υγείας.

Ελλείψεις

Πριν την καταστροφική πλημμύρα, το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης αντιμετώπιζε λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό.

Λειτουργεί με δύο μόνον μόνιμους γιατρούς και έναν ακόμη, ο οποίος προέρχεται από άλλες δομές, παρότι η περιοχή έχει σημαντική αύξηση του πληθυσμού το καλοκαίρι.

Δημ.Κ.