Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, των προσφορών που έλαβε από κράτη μέλη προκειμένου να «φιλοξενήσουν» την Ευρωπαϊκή  Αρχή  Τραπεζών - European Banking Authority (EBA) - και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων-   European Medicines Agency (EMA) -   οι οποίες σήμερα βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βάσει της αξιολόγησης της Επιτροπής και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, θα διεξαχθεί πολιτική συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων εντός του μήνα. Για να επιτραπεί η ομαλή και έγκαιρη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών, θα ληφθεί απόφαση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (μορφή του άρθρου 50) τον Νοέμβριο του 2017.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την ευθύνη του Γενικού Γραμματέα της, αξιολόγησε αντικειμενικά όλες τις προσφορές βάσει των κριτηρίων που έθεσε ο Πρόεδρος Jean-Claude Juncker και ο Πρόεδρος Donald Tusk και εγκρίθηκε από τους αρχηγούς  των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ των 27, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Συμβουλίου, στις 22 Ιουνίου 2017. 

Η μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών αποτελεί άμεση συνέπεια της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως κοινοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Μαρτίου 2017. Δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit, αλλά πρόκειται να συζητηθεί αποκλειστικά μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ .

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα ζητήσει τη λήψη γρήγορης απόφασης σχετικά με τη μεταφορά των εν λόγω οργανισμών. Όπως αναφέρει σε επιστολές της, η EMA και η EBA είναι δύο βασικοί ρυθμιστικοί οργανισμοί για την ενιαία αγορά της ΕΕ και είναι ουσιώδεις για την έγκριση φαρμάκων και τη ρύθμιση των τραπεζών. Ως εκ τούτου πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά και χωρίς διαταραχές πέραν του Μαρτίου 2019.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας