Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους το νομοσχέδιο με τις θεσμικές αλλαγές στο ΕΣΥ.

Θα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – αλλαγές στους κανονισμούς των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και παρεμβάσεις στη χωροταξία των ΥΠΕ.

Η πολιτική ηγεσία προωθεί νέο μοντέλο διοίκησης του συστήματος, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διασύνδεση μεταξύ των δημόσιων δομών.

Μεταξύ των ρυθμίσεων θα περιληφθούν ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν σταδιακά έως το τέλος του 2017.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει δεσμευτεί να καλέσει σε ανοικτή συζήτηση για τα υπόλοιπα κλαδικά θέματα που είναι σε εκκρεμότητα με το προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Σε αυτό, θα περιληφθούν παρεμβάσεις για το θέμα του νοσηλευτικού κλάδου, όπως προέκυψε από συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας την Παρασκευή με το προεδρείο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).

Ο Ανδρέας Ξανθός διευκρίνισε πως το νομοσχέδιο που έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση και αφορά τον νοσηλευτικό κλάδο, θα ψηφιστεί έως το τέλος του χρόνου, στο πλαίσιο του ευρύτερου νομοσχεδίου θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ.

Βούληση

Ο υπουργός επέμεινε ότι είναι ισχυρή πολιτική βούληση του υπουργείου να προχωρήσουν και να νομοθετηθούν, προφανώς μετά από συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, οι δύο βασικές αλλαγές:

  • Τον ενιαίο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού, με διακριτές κατηγορίες και με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα.
  • Τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της ΕΝΕ με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και την οργάνωση των τμημάτων της ανά περιφερειακή ενότητα, παίρνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τη βιωσιμότητα του νέου οργανωτικού μοντέλου, αλλά κυρίως την ανάγκη ανοικτής, συμμετοχικής και αυθεντικότερης εκπροσώπησης όλων των νοσηλευτών.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε πρόθεση παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία και πρότεινε την συμφωνημένη ολιγόμηνη μετάθεση των εκλογών προκειμένου να προετοιμαστεί η διενέργεια τους με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Εκλογές

Η αντιπροσωπεία της ΕΝΕ δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στις εκλογές και ότι η νέα διοίκηση θα συνεργαστεί με το υπουργείο για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, αποδεχόμενη ότι θα τεθεί αντικειμενικά θέμα επανάληψης των αρχαιρεσιών εντός του 2018 για την εναρμόνιση των οργάνων της ΕΝΕ με το νέο πλαίσιο που θα έχει ψηφιστεί.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε επίσης ότι η ρύθμιση για τον ενιαίο κλάδο νοσηλευτικής δεν συνεπάγεται σε καμιά περίπτωση απαξίωση τίτλων σπουδών ή υποβάθμιση πτυχίων.

Πρόκειται - είπε για αποτύπωση μίας πραγματικότητας καθημερινής συνεργασίας στα δημόσια νοσοκομεία χιλιάδων εργαζομένων διαφορετικών επιπέδων εκπαίδευσης με στόχο την παροχή της καλύτερης δυνατής νοσηλευτικής φροντίδας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια