Αξεπέραστα εμφανίζονται τα προβλήματα με τη λειτουργία των Ψυχιατρικών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία.

Η κατάσταση στο λεκανοπέδιο της Αττικής είναι τραγική, με τα ράντζα να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, λόγω της ανεπάρκειας υποδομών.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, βρίσκει το δημόσιο σύστημα να νοσεί και τους ανθρώπους να αγωνιούν για τα ελλείμματα στην παρεχόμενη φροντίδα.

Στην Αττική λειτουργούν περίπου 500 ψυχιατρικές κλίνες σε όλες τις κλινικές των γενικών νοσοκομείων και στα αμιγώς ψυχιατρικά νοσοκομεία (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και “Δρομοκαΐτειο”).

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η πληρότητά τους ξεπερνά το 140%, με συνέπεια ασθενείς να στοιβάζονται σε ράντζα, σε απαράδεκτες συνθήκες.

  • Έχουν κλείσει ή υπολειτουργούν τα έξι από τα εννέα ψυχιατρικά νοσοκομεία πανελλαδικά, με συνέπεια περιοχές ολόκληρες να μένουν ακάλυπτες.
  • Δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι για ξεχωριστές περιπτώσεις, με συνέπεια να είναι δίπλα - δίπλα κατεσταλμένοι και διεγερτικοί ασθενείς.
  • Το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, είναι ελάχιστο και οι άπειρες εφημερίες γιατρών και οι διπλοβάρδιες των νοσηλευτών είναι ο κανόνας.

Όλα αυτά, ενώ η νοσηρότητα στις ψυχικές παθήσεις έχει αυξηθεί, η ανεργία βρίσκεται στα ύψη και πολύς κόσμος – κυρίως νέοι – αναζητούν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

Προβλήματα επισημαίνουν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου “Αττικόν” και του "Αιγινήτειου". Με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας, οι Ψυχιατρικές κλινικές τους εντάσσονται από την 1η Οκτωβρίου πλήρως στο πρόγραμμα των εφημεριών.

Οι εργαζόμενοι στο "Αιγινήτειο" προχωρούν σε κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας πως το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της εφημερίας.

Για σημαντικές ελλείψεις κάνουν λόγο και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο "Αττικόν", το οποίο εντέλλεται να δέχεται για νοσηλεία εισαγγελικά περιστατικά, τα οποία έως τώρα παραπέμπονταν σε άλλα νοσοκομεία.

Υποδομές

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης στηρίζεται στους ίδιους, καθώς υλοποιείται χωρίς προσλήψεις εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού και χωρίς τις κατάλληλες υποδομές:

Δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου στα κλειστά τμήματα και στα εξεταστήρια, ενώ συστεγάζονται στην ίδια πτέρυγα “ανοικτά” και “κλειστά” τμήματα, ενώ οι συνθήκες νοσηλείας δεν είναι ασφαλείς για ασθενείς και προσωπικό.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ ζητεί να ανοίξουν άμεσα οι δομές Ψυχικής Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια για να αποσυμφορηθούν οι ψυχιατρικές κλινικές που στενάζουν, με ανθρώπινους όρους.

Να γίνει, επίσης, ταχύτατα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων) και να αναπτυχτούν τάχιστα δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ψυχιατρικοί ξενώνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών