Με έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, θα παρέχεται στους ασθενείς η φαρμακευτική κάνναβη.

Η ουσία κανναβιδιόλη περιλαμβάνεται πλέον στον πίνακα Β' κατάταξης των ναρκωτικών, με αποτέλεσμα να είναι νόμιμη η χορήγησή της.

Μέχρι τις πρόσφατες παρεμβάσεις, η κάνναβη ταξινομούταν στον πίνακα Α' των ναρκωτικών ουσιών (με βάση την ειδική ταξινόμηση του ΟΗΕ), γεγονός που καθιστούσε αδύνατη την ιατρική χρήση της, παρά τα επίμονα αιτήματα των ασθενών και μέρους της επιστημονικής κοινότητας.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή – απάντηση του υπουργού Υγείας σε ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης των εν λόγω προϊόντων.

Ο Ανδρέας Ξανθός διευκρινίζει πως τον περασμένο Φεβρουάριο έγινε αποδέκτης πορίσματος επιστημόνων σχετικά με τη χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Τον Ιούνιο, ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετακίνησής της από τον πίνακα Α' στον πίνακα Β', με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης.

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών σε σκευάσματα που την περιέχουν και τα οποία έχουν τεκμηριωμένα θεραπευτική ένδειξη για συγκεκριμένες ασθένειες.

Χορήγηση

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι ασθενείς μπορούν πλέον να προμηθευτούν σχετικά σκευάσματα, μέσω του κρατικού μονοπωλίου και του ρυθμιστικού πλαισίου που το διέπει.

Η κυκλοφορία σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης και η χορήγησή τους σε ασθενείς είναι απολύτως νόμιμη στην Ελλάδα και δεν απαιτούνται άλλες υπουργικές αποφάσεις.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει κατατεθεί αίτημα αδειοδότησης φαρμακευτικού σκευάσματος κάνναβης στον ΕΟΦ.

Όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα, ο ΕΟΦ έχει τη δυνατότητα, αξιοποιώντας τη διαδικασία “έκτακτης εισαγωγής”, να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα που δεν διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι αίτημα χορήγησης από θεράποντα ιατρό.

Αποζημίωση

Αναφορικά με την αποζημίωση των σχετικών φαρμάκων, θα τηρηθούν οι διαδικασίες που ισχύουν και για όλα τα υπόλοιπα φάρμακα.

Έπειτα από υποβολή αιτήματος αδειοδότησης στον ΕΟΦ, διαμορφώνεται η τιμή του φαρμακευτικού σκευάσματος με βάση τις διατάξεις τιμολόγησης.

Ο κ. Ξανθός επισημαίνει πως πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι η διασφάλιση προσιτών τιμών για όλα τα αναγκαία και αποτελεσματικά φάρμακα, άρα και για όσα περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα ενισχυθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης των τιμών αποζημίωσης, ιδιαίτερα για τα καινοτόμα φάρμακα, μέσω της ειδικής Επιτροπής του ΕΟΠΥΥ.

Ανάπτυξη

Το υπουργείο Υγείας συμμετέχει στη διυπουργική ομάδα εργασίας και συντονισμού που έχει δημιουργηθεί για να προετοιμαστεί και να υλοποιηθεί ο στόχος παραγωγής παρόμοιων σκευασμάτων στην Ελλάδα.

Στην ομάδα συμμετέχουν το Γραφείο του Πρωθυπουργού, τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Κεντρική προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου για ιδιωτικές επενδύσεις, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος ως φαρμάκου και ναρκωτικού, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Η διυπουργική συντονιστική ομάδα έχει ήδη καταλήξει σε ένα πρώτο σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο θα επιτρέπει την παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης εκτός κρατικού μονοπωλίου.

Επιπλέον Πληροφορίες