Σύμφωνο συνεργασίας για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος "Προστασία της Υγείας των Πολιτών", υπογράφηκε την Τετάρτη, στα γραφεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταξύ του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ και του προέδρου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γεώργιο Πατούλη, δήμαρχο Αμαρουσίου.

Στόχος του προγράμματος είναι η διαρκής προάσπιση και προαγωγή υγείας όλων των κατοίκων της χώρας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων επιμόρφωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, της διαχείρισης κινδύνων, της παροχής πρώτων βοηθειών, της εμβολιαστικής κάλυψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου των πληθυσμών.

Μετά από την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ δήλωσε:

"Σήμερα, πήρε και τυπική μορφή η συνεργασία μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΔΔΥΠΠΥ, μια συνεργασία που συζητείται και προετοιμάζεται εδώ και καιρό, με στόχο τη συντονισμένη και συνεπώς πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων Δημόσιας Υγείας.

Η Δημόσια Υγεία υπήρξε πάντοτε ένα σύνθετο πεδίο, τα τελευταία χρόνια όμως έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η οικονομική ύφεση και οι ελλιπείς πόροι, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η παγκοσμιοποίηση και η κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις τους στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους που καθορίζουν την υγεία των πληθυσμών διαμορφώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα.

Υπό το πρίσμα αυτό, η σύμπραξη με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί πρωταρχική επιλογή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στην προσπάθειά μας να ενδυναμώσουμε την ανθρωποκεντρική διάσταση της δημόσιας υγείας, αναμένουμε το ΕΔΔΥΠΠΥ, ως εκπρόσωπο του πολιτειακού θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αναδειχθεί σε πολύτιμο σύμμαχο".

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γεώργιος Πατούλης δήλωσε σχετικά:

"Με κοινό γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, με την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών, επιθυμία μας είναι να εφαρμόσουμε μέτρα προληπτικής Ιατρικής.

Οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό, και ιδιαίτερα τις ομάδες υψηλού κινδύνου, για την προσωπική διαφύλαξη της υγείας τους.

Εξίσου σημαντική είναι και η πρόβλεψη μέτρων για την εμβολιαστική κάλυψη καθώς και η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων που αριθμεί 192 Δήμους-μέλη μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά με αυτήν την σύμπραξη για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού τόσο κατά τόπους όσο και ευρύτερα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%