Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα της ιλαράς, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως είναι πολύ περισσότερα από όσα καταγράφονται επισήμως.

Στο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχουν προστεθεί άλλα 35 κρούσματα από τις 6 έως τις 12 Οκτωβρίου.

Από τον περασμένο Μάιο, έχουν συνολικά καταγραφεί 250 κρούσματα, με τα περισσότερα να αφορούν τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι υπερδιπλάσιος, καθώς δηλώνονται μόνο όσα διαγιγνώσκονται σε νοσοκομεία ή εμφανίζουν επιπλοκές.

Οι περιοχές της χώρας που προσβάλλονται περισσότερο είναι η νότια Ελλάδα και κυρίως η Αττική και η Πελοπόννησος.

Οι ασθενείς είναι κυρίως άτομα ελληνικής υπηκοότητας, μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Επαγγελματίες

Ανάμεσα στα άτομα που νόσησαν με ιλαρά στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 χρόνων, βρίσκονται και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη
Απειλείται η παγκόσμια προσφορά σοκολάτας από καταστροφικό ιό
Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων στο "Γ. Παπανικολάου"