Αναταράξεις και τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προκαλεί η επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ελεύθερη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης εμφανίστηκε αρχικά αντίθετος στην προωθούμενη ρύθμιση, λέγοντας πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Κατσίκης έκανε λόγο για “κακοποίηση της αλήθειας και διαστρέβλωση της πραγματικότητας” αναφορικά με την απάντησή του:

“Απήντησα ότι είμαι αντίθετος σε αυτό το γενικό ερώτημα που υπονοούσε αποποινικοποίηση προκειμένου να ικανοποιήσει πάθη εξαρτημένων από ουσίες και όχι στη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης”.

Εξηγήσεις έδωσε την Πέμπτη και ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως ο θόρυβος γίνεται για δημιουργία εντυπώσεων και εστιών διαφοροποίησης στους κυβερνητικούς εταίρους, σε κάποια επιμέρους θέματα.

Ο Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε πως η πρόσβαση ενός ασθενούς που έχει ιατρική ένδειξη να πάρει ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει κάνναβη είναι εξασφαλισμένη και ότι είναι νόμιμη η κυκλοφορία αυτών των σκευασμάτων στη χώρα μας.

Ενδιαφέρον

Δεν έχουμε - είπε - ακόμα ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών να φέρουν να υποβάλλουν φακέλους στον ΕΟΦ να πάρουν αδειοδοτηση και στη συνέχει να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει και για τα υπόλοιπα φάρμακα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτό που εκκρεμεί είναι ότι χρειάζεται μία αλλαγή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή στον νόμο 4139/13.

Πρέπει, δηλαδή, να δίνεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και για τους πίνακες κατάταξης των ναρκωτικών ουσιών και κατ’ εξαίρεση να δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση.

Συντονισμός

Αυτό, όμως, είναι μία υπόθεση διυπουργικού συντονισμού, συμμετέχουν τέσσερα υπουργεία: το Υγείας με το δικό του το ρόλο και την ευθύνη, το Δικαιοσύνης, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως έχει γίνει η σχετική επεξεργασία και πως θα υπάρξει η τελική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έρθει στη Βουλή.

Θα προβλέπει το ευνοϊκό θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν για να μπορεί κάποιος επενδυτής να κάνει μία καθετοποιημένη, η οποία θα περιλαμβάνει την παραγωγή, την επεξεργασία και την τελική διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας