Σοβαρή καταγγελία για την ασφάλεια καρκινοπαθών, απευθύνουν με έγγραφό τους οι εργαζόμενοι στην Αιματολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων.

Στο σχετικό έγγραφο, που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναφέρονται τα εξής:

  • Ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα, παρότι αυτό απαγορεύεται για ουδετεροπενικούς.
  • Σε ράντζα νοσηλεύονται και ασθενείς με λευχαιμία.
  • Γίνονται χημειοθεραπείες και μεταγγίσεις στο διάδρομο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα ράντζα της γειτονικής Πνευμονολογικής κλινικής, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με ιώσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού, είναι δίπλα – δίπλα με τα ράντζα της Αιματολογικής.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει πως στην Αιματολογική κλινική  συστεγάζονται 18 κλίνες της Αιματολογικής, επτά κλίνες Μεσογειακής Αναιμίας και δύο κλίνες Μελέτης Ύπνου.

Η κάλυψη είναι 130%, με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται καθημερινά στους διαδρόμους πέντε έως οκτώ ασθενείς.

Η Αιματολογική κλινική αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Σε αναφορά των γιατρών προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, που παρατίθεται πιο κάτω, γίνεται λόγος για κίνδυνο μετάδοσης νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Αύξηση

Επισημαίνεται η μεγάλη  αύξηση ασθενών με  διάγνωση οξείας λευχαιμίας, αλλά και των λοιπών κακοηθειών την τελευταία  οκταετία.

Σημειώνεται ότι παρότι οι νέες θεραπείες δίνουν στους ασθενείς σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης, δυστυχώς οι λοιμώξεις συνεχίζουν να αποτελούν ικανό συντελεστή θνησιμότητας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος των Ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων επιβεβαιώνουν το ότι πολλοί ασθενείς καταλήγουν λόγω λοίμωξης μετά από μακρόχρονες και κοστοβόρες νοσηλείες.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως η κατάσταση έχει φτάσει κυριολεκτικά σε σημείο απροχώρητο και επικίνδυνο.

Απάντηση

Από τη διοίκηση του νοσοκομείου ανακοινώθηκαν τα εξής:

"Η διοίκηση αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί στους πολίτες της περιοχής, γιατί δεν κατάφερε να επιλύσει μέσα στο εξάμηνο της θητείας της το πρόβλημα των ράντσων της Αιματολογικής κλινικής, που χρονολογείται από την ίδρυσή της (το 2004 πληρότητα 177,8%, 2012 πληρότητα 116,8%, 2016 πληρότητα 101,6%).

Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, στην προσπάθειά της να δυσφημίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, δεν διστάζει να ανασύρει καταγγελίες εργαζομένων από το 2007 και 2015 (1η και 2η σελίδα καταγγελίας εργαζομένων) και παρουσιάζοντάς τες ως σημερινές, να εγκαλέσει διοίκηση και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ως αποκλειστικά υπεύθυνους.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, έχοντας η ίδια έγκαιρα εντοπίσει το πρόβλημα της Αιματολογικής κλινικής, που προκύπτει από τη μεγάλη αύξηση των νοσηλευομένων και σε συνεργασία με τη διευθύντρια της κλινικής (19/07/2017), κινήθηκε άμεσα στη κατεύθυνση επίλυσής του. Οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί αναλύθηκαν εκτενώς δημόσια στις 24/10/2017 ύστερα από αναφορά πολίτη της περιοχής στο πρόβλημα.

Η λύση που επιλέχθηκε ύστερα από όλες τις προσπάθειες, επικεντρώνεται στην αποσυμφόρηση χώρων και επέκταση της Κλινικής με τη λειτουργία του νέου κτιρίου του νοσοκομείου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα".

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]