Η παγκόσμια συνομοσπονδία φυσικοθεραπείας (WCPT), καθώς και το ευρωπαϊκό της Τμήμα (WCPT-ER) καθόρισαν νέα πλαίσια δράσης για ποιοτική αναβάθμιση, με την συνεργασία των χωρών μελών τους, μεμονωμένων φυσικοθεραπευτών και ανεξάρτητων οργανισμών και με σύνθημα το «Κοιτάμε όλοι μαζί Μπροστά».

Η αναγνώριση της τεκμηριωμένης φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης, η προσπάθεια ορισμού και οριοθέτησης του Φυσικοθεραπευτή και του προηγμένου Φυσικοθεραπευτή (Advanced Physiotherapist), η συμβολή της διά βίου μάθησης, καθώς και η συνεργασία με τον ιατρικό χώρο, συμβάλλουν στην επαγγελματική υπευθυνότητα και δημιουργούν το υπόβαθρο για την επίτευξη επαγγελματικής αυτονομίας.

•   Όραμα του 27ου επιστημονικού συνεδρίου του ΠΣΦ -24, 25 και 26 Νοεμβρίου 2017- είναι να αναπτύξει περαιτέρω την φυσικοθεραπεία στον Ελλαδικό χώρο, έτσι ώστε να αποκτήσει ευρεία καταξίωση για την σημαντική συνεισφορά της στην βελτίωση της υγείας και της ευεξίας.

•  Σκοπός του Συνεδρίου είναι η συστηματική εργασία προς παροχή μιας αυτόνομης φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης (autonomy), και στον Ελλαδικό χώρο, με την υποστήριξη και ανάπτυξη του προηγμένου Φυσικοθεραπευτή (advanced Physiotherapist).

Ένα άλλο σημαντικό, όμως, θέμα που θα συζητηθεί στο πλαίσιο του Συνεδρίου, είναι η διαδικασία αναγνώρισης των Φυσικοθεραπευτών στα πλαίσια της κινητικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (οδηγία 36/2005), που έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό πεδίο αντιπαράθεσης στην Ελλάδα με την προώθηση άσχετων Νομοθετικών ρυθμίσεων για την δήθεν προσαρμογή, που εξυπηρετούν πολίτες στερούμενους νομίμων τίτλων σπουδών και μη αναγνωρισμένων από την Ελληνική πολιτεία.

Ευτυχής συγκυρία αποτελεί η φιλοξενία της εκτελεστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού τμήματος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας - WCPT και η συμμετοχή των προσκεκλημένων-μελών της, σε στρογγυλή τράπεζα, με θεματολογία που καλύπτει τα μείζονα ζητήματα στρατηγικών στόχων, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.

Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζεται επίσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας και συνάντηση με την Πολιτική Ηγεσία, καθώς και συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 προκειμένου να τονιστούν όλοι εκείνοι οι στρατηγικοί στόχοι που τίθενται και προωθούνται σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Θα τονιστεί για άλλη μια φορά πως μπορούν να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι από την επιλογή της φυσικοθεραπείας σαν πρώτο μέσο στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς και κυρίως μέσω της συμβολής της Επιστήμης της Φυσικοθεραπείας στην πρόληψη εκδήλωσης των παθήσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες