Μία παράδοξη συμμαχία Γερμανίας – Ελλάδας, προκειμένου να μετεγκατασταθεί στη χώρα μας η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), αναδεικνύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με σύντομη ενημέρωση που παρέχει η ηλεκτρονική του έκδοση, στόχος της συμμαχίας είναι να αξιοποιηθεί η συγκυρία από το Brexit. Το θέμα έχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η οποία διεκδικεί την έδρα του Οργανισμού, που σήμερα είναι στο Λονδίνο.

Στο άρθρο γίνεται λόγος για μία ιδιότυπη συνεργασία, η οποία φέρεται να βάζει ξανά την Ελλάδα στο παιχνίδι της διεκδίκησης της σημαντικής ευρωπαϊκής υπηρεσίας EMA.

“Η Γερμανία και η Ελλάδα θέλουν να μοιράσουν μεταξύ τους ορισμένες ευρωπαϊκές υπηρεσίες του Λονδίνου.

Με σκοπό να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες, οι οποίες λόγω του Brexit θα χρειαστεί να μετακομίσουν, οι κυβερνήσεις της Άγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα προχώρησαν σε μια ασυνήθιστη συμμαχία:

Οι Έλληνες θα στηρίξουν τη γερμανική επιθυμία να μεταφερθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (Εuropean Banking Authority) στη Φρανκφούρτη και ως αντάλλαγμα οι Γερμανοί θα στηρίξουν τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην Αθήνα”.

Την επόμενη εβδομάδα, οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αποφασίσουν για αυτή τη μετεγκατάσταση.

Η συμμαχία Βερολίνου - Αθήνας προκαλεί εντύπωση, καθώς για πολύ καιρό οι δύο χώρες είχαν εντονότατες διαφωνίες λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Επιτυχής

Για να δρομολογήσει τη συμφωνία, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στην Ελλάδα είναι σχεδόν μισητό εξαιτίας της πολιτικής περικοπών κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης, ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών να διερευνήσει το κοινό εγχείρημα.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, η διπλωματική αυτή παράκαμψη στέφθηκε με επιτυχία.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει επίσημα υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας τον περασμένο Αύγουστο, προτείνοντας ως νέα έδρα του ΕΜΑ το κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας “Κεράνης” στον Πειραιά.

Εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στον ΕΜΑ, μαζί τα παιδιά τους, ανέρχονται στα 1.538 άτομα, ενισχύοντας την οικονομία μέσω δαπανών διαμονής, σίτισης, ένδυσης και ψυχαγωγίας.

Ο ΕΜΑ έχει κάθε χρόνο 36.000 επισκέπτες, οι οποίοι μένουν κατά μέσο όρο τέσσερις μέρες για τις συναντήσεις του.

Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία φτάνουν τις 30.000 νύχτες το χρόνο, με το μέγιστο αριθμό κρατήσεων την ημέρα να φτάνει τα 350 δωμάτια (στοιχεία του 2015), το οποίο συνεπάγεται τουριστική ανάπτυξη.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;