Τα πλεονεκτήματα και τα αδύνατα σημεία στην Υγεία των Ελλήνων και στο σύστημα παροχής υπηρεσιών περίθαλψης, παρουσιάζει πρόσφατη έκδοση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σε μία σύντομη έκθεση, που παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, με τίτλο “Ελλάδα, προφίλ Υγείας 2017”, οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πως καρδιαγγειακά και καρκίνος προκαλούν στη χώρα μας την πλειονότητα των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με την έκθεση, τμήμα της οποίας δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο Iatronet, το προσδόκιμο ζωής, το οποίο ανέρχεται στα 81,5 έτη, είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μετά την ηλικία των 65 ετών τα δύο τρίτα αυτών των ετών συνοδεύονται από αναπηρία.

Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένει και ανέρχεται σε πέντε έτη καθώς επίσης και η κοινωνική ανισότητα, με διαφορά τεσσάρων ετών ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο.

Η ισχαιμική καρδιοπάθεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθούν να έχουν σημαντική επίπτωση στη θνησιμότητα, αλλά οι θάνατοι λόγω τροχαίων ατυχημάτων έχουν μειωθεί δραστικά.

Το 2014, το 27% των ενηλίκων κάπνιζε καθημερινά, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 40% το 2008, που, όμως, παραμένει το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοόλ ανά ενήλικα μειώθηκε και είναι αισθητά κάτω του μέσω όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

Παχυσαρκία

Ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων (17%) είναι μόλις ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 15 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστό που είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η Ελλάδα δαπανά 1.650 ευρώ κατά κεφαλή στην υγειονομική περίθαλψη, ποσό που υπολείπεται κατά ένα τρίτο και πλέον από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό αντιστοιχεί στο 8,4% του ΑΕΠ, αλλά στο πλαίσιο της συρρικνούμενης οικονομίας, οι δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν σημαντικά από το 2009.

Ο περιορισμός των δημόσιων δαπανών Υγείας αποτελεί μέρος των μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας. Επί του παρόντος, το 59% των δαπανών για την Υγεία χρηματοδοτούνται από το δημόσιο, ενώ οι άμεσες δαπάνες από τους ασθενείς (35%) είναι υπερδιπλάσιες του μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απόδοση

Ενώ η αποτρεπτή θνησιμότητα σημείωσε αργή πτώση κατά την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό για τους άντρες είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό για τις γυναίκες.

Το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν είναι επί του παρόντος προσανατολισμένο προς την προαγωγή της υγείας ή την πρόληψη.

Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη παρουσιάζει ορισμένες προκλήσεις όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών και την οικονομική προσιτότητά τους, με αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά αναφοράς μη ικανοποιούμενης ανάγκης ιατρικής περίθαλψης, ιδίως μεταξύ ομάδων με χαμηλό εισόδημα

Υπάρχει διαρκής πίεση στη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας. Από το 2010, οι πολιτικές εστιάζουν στον έλεγχο του κόστους και στη βελτίωση της αποδοτικότητας, ιδίως στον φαρμακευτικό και τον νοσοκομειακό τομέα.

Δαπάνες

Στην έκθεση επισημαίνεται πως η βαθιά και διαρκής οικονομική κρίση εξακολουθεί να επιδρά στο σύστημα Υγείας. Η Ελλάδα, δαπάνησε 8,4% του ΑΕΠ στην υγεία το 2015, αλλά,
στο πλαίσιο του δραστικά συρρικνούμενου ΑΕΠ, οι δαπάνες μειώθηκαν στην πραγματικότητα.

Η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από 2.287 ευρώ το 2009 σε 1.650 ευρώ το 2015 (προσαρμοσμένη ανάλογα με τις διαφορές στην αγοραστική δύναμη), μείωση ύψους 28%, η οποία
κατατάσσει την Ελλάδα αρκετά χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρότι παραδοσιακά η δημόσια δαπάνη για την Υγεία στην Ελλάδα ποτέ δεν υπερέβη τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, η κρίση επέφερε σημαντικό αντίκτυπο.

Οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ σε σχέση με 7,2% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιπροσωπεύουν μόλις το 59% των συνολικών
δαπανών για την Υγεία, το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών - μελών.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας