Νέος αγώνας δρόμου μεγάλης απόστασης ξεκινά για τις εταιρείες του χώρου της Υγείας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσιάζει την Πέμπτη το νομοσχέδιο με τίτλο “Αξιολόγηση και αποζημίωση φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης και άλλες διατάξεις”, το οποίο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Πρόκειται για παρέμβαση η οποία αφορά την αξιολόγηση καινοτομίας στην Υγεία (ΗΤΑ). Η λογική της παρέμβασης είναι να περνούν από λεπτομερή αξιολόγηση τα καινοτόμα σκευάσματα ή οι τεχνολογίες που πρόκειται να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Η Ελλάδα δεσμεύεται έναντι των δανειστών να διαμορφώσει φορέα αξιολόγησης καινοτομίας στην Υγεία (Health Technology Assessment – HTA), προκειμένου να μην αποζημιώνονται προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν καλή σχέση κόστους – ωφέλειας.

Έπειτα από σειρά αναβολών, το υπουργείο Υγείας φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο παίρνει σάρκα και οστά η επιτροπή αξιολόγησης.

Κορμός της θα είναι η ανεξάρτητη Ειδική Επιτροπή κατάρτισης καταλόγου συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

'Αλλες πληροφορίες, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κορμός του νέου φορέα να είναι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

Πρόεδρος της Επιτροπής Καταλόγου είναι ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, με αναπληρωτή τον αναπληρωτή καθηγητή Φαρμακολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου Αντώνιο Γούλα.

Η λύση που επελέγη είναι προσωρινή, καθώς η επιτροπή αξιολόγησης (ΗΤΑ) αναμένεται να μετεξελιχθεί σε αυτόνομο φορέα από τις αρχές ή τα μέσα του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις αυτές του υπουργείου Υγείας εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο “αρχιτεκτονικής τιμολόγησης” φαρμάκων και λοιπών καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Για το μοντέλο που έχει επιλεγεί εκφράζονται επιφυλάξεις και εκτιμήσεις πως θα οδηγήσει, τελικά, σε αυξήσεις τιμών.

Φορέας

Η άποψη του καθηγητή Δημήτρη Κούβελα στο θέμα της αξιολόγησης είναι πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας αξιολόγησης φαρμάκων, επί της ουσίας και από μηδενική βάση για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να υπάρξει συνεργασία με υπάρχουσες δομές με τεχνογνωσία (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΙΦΕΤ, ΚΕΣΥ). 

Πρέπει, επίσης, να δημιουργηθεί δεξαμενή αξιολογητών (Πανεπιστήμια, Ερευνητικοί Φορείς, Σύστημα Υγείας, ΕΟΦ, ΕΜΑ) και επιτροπές αξιολόγησης με ειδικούς (εκπαιδευμένους στο αντικείμενο) και με εκπροσώπηση των φορέων (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΙΦΕΤ, υπουργείο Υγείας). 

Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, το όργανο πρέπει να έχει αποφασιστικό και όχι συμβουλευτικό ρόλο και να συμμετέχουν σε αυτό ασθενεις και κοινωνικοί φορείς χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Στρεβλώσεις

Μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο των ασθενών, ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πως υπάρχουν στρεβλώσεις στο θέμα του φαρμάκου, τις οποίες επιχειρεί να επικοινωνήσει στους δανειστές:

“Με σοβαρότητα και τεκμηρίωση, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση των ορίων δαπανών Υγείας, όπως η φαρμακευτική δαπάνη”, είπε χαρακτηριστικά.

Έκανε λόγο για ανάγκη παρεμβάσεων διαρθρωτικού τύπου. Ανακοίνωσε πως θα δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιτροπή αξιολόγησης καινοτομίας στην Υγεία (ΗΤΑ), προκειμένου να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Ξανθός φέρεται να έχει επισημάνει στους εκπροσώπους των δανειστών πως η χώρα μας έχει περάσει από το ένα άκρο στο άλλο: από το “πάρτι” έως το 2009, στην κατρακύλα των τιμών το 2017.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει