Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των “θεσμών”, προκαλεί το ωράριο και το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Αν και οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία, παραμένουν σε εκκρεμότητα θέματα που σχετίζονται με την περιβόητη “εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ.

Όπως ανέφερε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας, οι δανειστές εμμένουν στη θέση τους για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

Ο Ανδρέας Ξανθός αντέτεινε να καθοριστεί ένα “πλαφόν” ωρών ημερήσιας λειτουργίας, το οποίο να ταυτίζεται με τα ισχύοντα στην αγορά.

Η ελληνική πλευρά προτείνει, επίσης, να υπάρξουν υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις των φαρμακείων, με ευελιξία σε ορισμένες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι τουριστικές.

Οι “θεσμοί”, ωστόσο, δεν πτοούνται, επιμένοντας στην κατά γράμμα τήρηση των προβλεπόμενων στην “εργαλειοθήκη”. Δεν αποδέχονται την ελληνική πρόταση και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η διένεξη.

Ως προς το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για διευθέτηση του προβλήματος που έχει προκύψει με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Διάταξη

Η ελληνική πλευρά δεν διαπραγματεύεται την αλλαγή του πλαισίου, αναζητώντας μία διάταξη η οποία δεν θα συγκρούεται με την απόφαση του ΣτΕ.

“Θα το ξαναφέρουμε με τρόπο που να μην συγκρούεται με τα επιχειρήματα του ΣτΕ”, σχολίασε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε πως δεν έχει υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για απόκτηση άδειας από μη φαρμακοποιούς και πως έχουν δοθεί άδειες σε δέκα επιχειρηματίες πανελλαδικά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο