Εκτίναξη των επισφαλειών αναμένουν τα φαρμακεία με το νέο δελτίο τιμών που αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Παράγοντας του κλάδου, μας ανέφερε ότι το 2015 οι επισφάλειες ήταν της τάξης του 30%, ενώ αυτή τη στιγμή είναι στο 25-26%, καθώς έχουν βελτιωθεί -κάπως- οι πληρωμές.

Όμως, συνεχίζει η πηγή μας, αν ισχύσει το νέο Δελτίο τιμών  οι επισφάλειες σίγουρα θα ξεπεράσουν και το 30%. Γεγονός που θα καταστήσει και το αντίστοιχο νούμερο φαρμακείων επί συνόλου 10.600 μη βιώσιμο. Και εξηγούν στο νέο Δελτίο Τιμών, που αφορά πάνω από 400 σκευάσματα, οι  (προτεινόμενες) μειώσεις τιμών ξεκινούν από 0,01% και φθάνουν μέχρι 82%.  

Με μία πρόχειρη ανάγνωση του σχετικού πίνακα, μόνο σε ένα σκεύασμα προβλέπεται μείωση 82%, σε 13 υπολογίζεται πτώση πάνω από 70%, σε 37 η προτεινόμενη μείωση θα κυμαίνεται από 60% έως και 70%, σε 70 σκευάσματα η απώλεια της τιμής είναι από  50% έως και 60% και σε 98 φάρμακα  η πτώση καθορίζεται από 40% έως και 50%. Εκτός από αυτά – τα 219 σκευάσματα- σε άλλα τόσα στον αριθμό προβλέπονται μειώσεις από 0,0% έως 39%. Μεσοσταθμικά, η πτώση είναι στο 63%.

Ήδη η πτώση στα συνταγογραφούμενα που αποτελούν την μερίδα του λέοντος όσον αφορά το τζίρο ενός φαρμακείου καταγράφει μεσοσταθμική μείωση 3,61%, μας λένε παράγοντες της αγοράς. Ποσοστό, που όμως μπορεί να είναι και διπλό, αν μιλάμε για σημεία πώλησης που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και άρα η έκθεσή τους σε αυτά τα φάρμακα είναι πάνω από 85% ή σε γειτονιές των αστικών κέντρων όπου εκεί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος.  

Το θέμα είναι, σημειώνουν οι πηγές μας, ότι με τις νέες μειώσεις τιμών μπαίνουν στο στόχαστρο ακόμη μία φορά κλασικά φάρμακα τα οποία, αν και είναι ανθεκτικά στο χρόνο και αποδεδειγμένα με αποτελεσματικότητα στον ασθενή απαξιώνονται πλήρως για να αντικατασταθούν στην τελική από νέα και πολύ πιο ακριβά σκευάσματα. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;