Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2017, υγειονομικό κλιμάκιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας», της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενο από χειρουργούς, ορθοπεδικούς, παθολόγους, καρδιολόγους, παιδίατρους και ψυχολόγους μετέβη στην Μάνδρα-Αττικής μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του μεταπτυχιακού Ε. Πικουλή, Καθηγητή Χειρουργικής, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του Δήμου Μάνδρας, το ιατρικό προσωπικό του Περιφερειακού Ιατρείου Μάνδρας και του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας.

Σκοπός της δράσης ήταν η αποτύπωση της τρέχουσας υγειονομικής κατάστασης στην περιοχή της Μάνδρας αλλά και η διερεύνηση των αναγκών για τον σχεδιασμό στοχευμένων υποστηρικτικών δράσεων.

Κατά την επίσκεψη, δόθηκε έμφαση σε θέματα δημόσιας υγείας που ανακύπτουν από πιθανά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης, στην επεξεργασία της τροφής, στις μετακινήσεις και την ατομική ασφάλεια κατά την περίοδο της αποκατάστασης από τις πλημμύρες.

Ενδεικτικά θέματα που προέκυψαν και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης είναι η ανάγκη δημιουργίας ενός σχεδίου για την βραχυπρόθεσμή αλλά και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των υπαρχόντων και μελλοντικά ανακυπτουσών υγειονομικών αναγκών.

Συγκεκριμένα, έμφαση προτείνεται να δοθεί στην ιατροφαρμακευτική υποστήριξη του Περιφερειακού Ιατρείου Μάνδρας, στην ψυχολογική υποστήριξη του πληθυσμού με έμφαση σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, στην ευαισθητοποίηση / ενημέρωση του πληθυσμού, μέσα από δράσεις προαγωγής και αγωγής υγείας, σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, στην κατάρτιση οδηγιών υγιεινής με σκοπό την θωράκιση της υγείας και την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων.

Το ΠΜΣ στο επόμενο χρονικό διάστημα θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει σειρά δράσεων που θα εστιάζουν στις παραπάνω υγειονομικές παρεμβάσεις, τόσο στο Δήμο Μάνδρας όσο και στη Νέα Πέραμο, σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του ΠΜΣ «Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας