Με τη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού του ΕΣΥ, αναμένεται να ξεπεραστούν τα τυπικά προβλήματα που έχουν προκύψει με όσους υπηρετούν στην ίδια θέση πάνω από 24 μήνες.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η διάρκεια της θητείας δεν μπορεί να ξεπερνά το συγκεκριμένο όριο και οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνούνται να εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής.

Απαντώντας τη Δευτέρα σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την εκτίμηση πως το πρόβλημα των πληρωμών είναι πιθανό να λυθεί την Τρίτη.

Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε πως δεν είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα η δίμηνη καθυστέρηση της πληρωμής ενός μέρους του προσωπικού του ΕΣΥ και οφείλεται στο ότι υπάρχει ένσταση των επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου:

“Το Ελεγκτικό Συνέδριο εγείρει για αυτό το λόγο θέμα πληρωμής τους. Ωστόσο, εμείς τους αντιλέγουμε και τους έχουμε καταθέσει και τα απαραίτητα στοιχεία, ότι καλύπτουν πάγιες πραγματικές και διαρκείς ανάγκες και το θέμα αυτό θα λήξει με τη μονιμοποίησή τους”.

Η σχετική αναφορά περιλαμβάνεται σε δημοσίευμα του ΑΠΕ. Στα πρακτικά της συνεδρίασης, πάντως, που παρατίθενται πιο κάτω, γίνεται λόγος για προκήρυξη των συγκεκριμένων θέσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είχαν έγκαιρα κατατεθεί στον φετινό προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία, πιστώσεις ύψους 112 εκατομμυρίων ευρώ για τις δαπάνες λοιπού προσωπικού:

“Το επιχείρημα ότι θα διαιωνίζεται το πρόβλημα δεν ισχύει, γιατί θα καλυφθεί με μόνιμο τρόπο.

Στείλαμε τα δεδομένα, που κατατείνουν στο εύλογο αίτημα να υπάρξει έγκριση και εκτιμούμε ότι το ελεγκτικό συνέδριο θα τα συνεκτιμήσει όλα αυτά και θα πάρει ευνοϊκή απόφαση”.

Ο κ. Κεγκέρογλου σχολίασε πως το πρόβλημα είναι πως η νομοθέτηση γίνεται με πολιτική βούληση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαδικασίες:

“Πρέπει άμεσα να ερωτηθεί η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ποια ρύθμιση χρειάζεται, ώστε να λυθεί το πρόβλημα”.

Απαισιόδοξος

Σε συνάντηση, πάντως, που είχε τον περασμένο μήνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς ο υπουργός Υγείας δεν είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξος για το θέμα των επικουρικών, θεωρώντας πως οι εν λόγω γιατροί θα αποχωρήσουν τελικά από τα νοσοκομεία όπου υπηρετούν.

Ο υπουργός Υγείας είχε αναφέρει στους εκπροσώπους της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) ότι προσπαθεί κεντρικά (με το Ελεγκτικό Συνέδριο) να λύσει το θέμα των πληρωμών.

Από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τους παρέδρους, δεν είχαν προκύψει τότε απαντήσεις για το πότε αυτό θα συνεδριάσει και ποιά τελική απόφαση θα πάρει.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;