Κλιμακώνονται τα περιστατικά βίας κατά γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Τις τελευταίες μέρες έγιναν δύο επιθέσεις: η πρώτη σε γιατρό του νοσοκομείου Νάουσας, με αποτέλεσμα κάταγμα στο πόδι του θύματος και η δεύτερη στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου συγγενής ασθενούς απείλησε το προσωπικό με πιστόλι!

Η κατάσταση φαίνεται να βγαίνει εκτός ελέγχου, καθώς η φύλαξη των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι πλημμελής. Το προσωπικό είναι πλέον ελάχιστο, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και τριβές με ασθενείς και επισκέπτες.

Το πρόβλημα οδηγείται από το κακό στο χειρότερο, όπως καταδεικνύει περιστατικό που καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή στο νοσοκομείο της Λαμίας και συγκεκριμένα έξω από τον χώρο του αξονικού τομογράφου.

Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, ένας άνδρας ηλικίας 25 με 30 ετών, έβγαλε όπλο και απείλησε τους εργαστηριακούς υπαλλήλους, όταν εκείνοι προσπαθούσαν να κάνουν αξονική στον πατέρα του.

Ο άνδρας φαίνεται πως βγήκε εκτός εαυτού, όταν ο πατέρας του πονούσε από το πρόβλημα υγείας που είχε και το προσωπικό τού ζητούσε να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια, ώστε να πάρει σωστή θέση για την εξέταση.

Έβγαλε, τότε, το πιστόλι και απείλησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, λέγοντάς τους να αφήσουν ήσυχο τον πατέρα του.

Όπως αναφέρει το προσωπικό, στη συνέχεια ο οπλοφόρος τράπηκε σε φυγή, ενώ το προσωπικό είχε ήδη καλέσει την αστυνομία.

Νάουσα

Λίγες μέρες νωρίτερα, είχε καταγραφεί ένα ακόμη δυσάρεστο περιστατικό, με σοβαρό τραυματισμό γιατρού στο νοσοκομείο της Νάουσας.

Όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων, άνδρας επισκέφθηκε με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά το Παιδιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις τα παιδιά.

Το ζευγάρι δεν εξέφρασε καμία διαμαρτυρία για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και η οικογένεια αποχώρησε από το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, λίγη ώρα αργότερα, ο πατέρας επέστρεψε σε έξαλη κατάσταση και ξυλοκόπησε τον παιδίατρο, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει κάταγμα στο πόδι και θλαστικά τραύματα στο σώμα.

Υποβλήθηκε μήνυση από τη διοίκηση του νοσοκομείου εναντίον του φερόμενου ως δράστη, προκειμένου η υπόθεση να ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Φύλαξη

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κατήγγειλε πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν διαθέτει προσωπικό φύλαξης.

Από την ΠΟΕΔΗΝ τονίζεται πως αρκετά ακόμη νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από φύλαξη, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, καμία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού δεν ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να οφείλονται 800.000 ρεπό και κανονικές άδειες στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Στα νοσοκομεία – εξηγούν – υπηρετούν ένας ή δύο νοσηλεύτριες σε κάθε κλινική των 40 ασθενών σε κάθε βάρδια και έχουν ξεπεράσει το όριο της εργασιακής εξουθένωσης.

Τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά, έκαναν βάρδια οι ίδιοι νοσηλευτές πρωί – νύχτα, όπως και πέρυσι και πρόπερσι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα