Η Πρωτοβουλία για τα Καινοτόμα Φάρμακα είναι η μεγαλύτερη εταιρική σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα των βιοεπιστημών, παγκοσμίως. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 5,2 δισ. ευρώ και παρέχεται από κοινού από τις εταιρείες μέλη της EFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεις) και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε δηλώσεις της η Magda Chlebus, στέλεχος στην EFPIA, ανέφερε ότι "Τα συστήματα υγείας  αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις από τη γήρανση του πληθυσμού, ενώ μόνο μέσω της καινοτομίας και της  συνεργασίας για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η άνοια, ο καρκίνος και ο διαβήτης είναι δυνατή η ανταπόκριση στις ανάγκες των ασθενών, των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Έτσι, υποστηρίζει, οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με τη μορφή κοινών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των δύο τελευταίων προγραμμάτων-πλαισίων χρηματοδότησης της Ε & Α ( FP7 και Ορίζοντας 2020) παρείχαν πλατφόρμες για την εκμετάλλευση αυτών των ευκαιριών και για την πραγματοποίηση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας από τη βιομηχανία σε ερευνητικές πρωτοβουλίες συνεργασίας.

Τα υπό εξέλιξη προγράμματα ΙΜΙ, όπως το DIRECT και το RHAPSODY, αντιμετωπίζουν την ετερογένεια του διαβήτη τύπου 2 και αποσκοπούν στον εντοπισμό βιολογικών δεικτών για την καλύτερη ταξινόμηση των ασθενών για υπάρχουσες ή νέες θεραπείες και για την παροχή πιο εξατομικευμένων θεραπειών.

Άλλα συνεχιζόμενα έργα του IMI 2 αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές στο μεταγενέστερο στάδιο του διαβήτη τύπου 2. Το BeitDKD στοχεύει στη διαβητική νεφρική νόσο,  το πρόγραμμα LITMUS αντιμετωπίζει τη λιπώδη ηπατική νόσο που συνήθως συνοδεύει τους παχύσαρκους διαβητικούς (που δεν σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ).

Στόχος αυτών των έργων είναι να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς και την ανάπτυξη αυτών των επιπλοκών με τον εντοπισμό ευκόλως προσβάσιμων δεικτών (π.χ. στο αίμα) που θα διευκόλυναν τη διάγνωση και θα επιτρέψουν την πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου και με τη σειρά της βελτιωμένη θεραπεία.

Ένα νέο πρόγραμμα IMI 2 προσπαθεί να διασαφηνίσει τους υποκείμενους μηχανισμούς της υπογλυκαιμίας, οι οποίοι εμποδίζουν τη βέλτιστη θεραπεία με ινσουλίνη σε ασθενείς με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη.

Παράλληλα, ένα άλλο νέο πρόγραμμα για τη διαβητική καρδιομυοπάθεια IMI 2 διερευνά τι κάνει τους διαβητικούς 4 φορές πιο ευάλωτους σε αυτή την κατάσταση καρδιακής ανεπάρκειας μέσω της σε βάθος ανάλυσης και της σύγκρισης των ιατρικών προφίλ ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με διαβήτη και χωρίς αυτό.

Μια άλλη εστίαση είναι στο διαβήτη τύπου 1, που παρουσιάζεται πιο συχνά σε παιδιά και εφήβους.  

Πρέπει να αναγνωρίσουμε, επισημαίνει η Magda Chlebus,  ότι κανένα ενιαίο ίδρυμα, εταιρεία, πανεπιστήμιο, χώρα ή κυβέρνηση δεν έχει μονοπώλιο στην καινοτομία ή θα μπορούσε να καταφέρει από μόνο του να αποκρυπτογραφήσει την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων ασθενειών.

Η ίδια πολύπλευρη προσέγγιση εφαρμόζεται σε άλλες προκλήσεις της δημόσιας υγείας, όπως η άνοια ή η αντιμικροβιακή αντοχή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA