Ένας ακόμη μύθος σχετικά με τους Έλληνες εργαζόμενους καταρρίπτεται από τα ευρωπαϊκά στοιχεία.

Ο...λουφαδόρος υπάλληλος ή εργάτης δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, καθώς η χώρα μας εμφανίζεται να έχει τα χαμηλότερα επιδόματα για αναρρωτικές άδειες στην Ευρώπη.

Σε απόλυτους αριθμούς, συγκρινόμαστε με την...Κύπρο, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση του σχετικού καταλόγου με τις 28 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ποσά που διατίθενται για αναρρωτικές άδειες βαίνουν διαρκώς μειούμενα στα χρόνια της κρίσης, δείχνοντας πως το πρόβλημα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται στους “ακριβούς” ή τους “τεμπέληδες” εργαζόμενους...

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει πως από το σύνολο των επιδομάτων κοινωνικής προστασίας που δίνονται στην Ελλάδα, μόνο το 0,7% αφορά αναρρωτικές άδειες, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι υπερπενταπλάσιος (3,6%).

Ένας υποθετικός αντίλογος στα παραπάνω θα μπορούσε να είναι το ότι η εργασία στην Ελλάδα είναι είδος προς εξαφάνιση και άρα οι αναρρωτικές άδειες είναι ελάχιστες. Ας δούμε, όμως, πώς σχολιάζουν τα στοιχεία οι ειδικοί της Eurostat...

Ως επιδόματα κοινωνικής προστασίας ορίζονται οι παροχές προς τα νοικοκυριά, σε χρήμα ή σε είδος, με σκοπό να ανακουφιστούν από τις οικονομική επιβάρυνση. Αφορούν ομάδες πληθυσμού, όπως αναπήρους, ασθενείς, ηλικιωμένους, ανέργους και άτομα που υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα κράτη – μέλη δαπανούν ετησίως 3,8 τρισεκατομμύρια ευρώ για κοινωνική προστασία. Από αυτά, περισσότερα από 138 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ διατίθεται για παροχές εργαζομένων που απουσιάζουν λόγω κάποιας ασθένειας.

Οι δαπάνες για αμειβόμενη αναρρωτική άδεια αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% των συνολικών δαπανών για παροχές ασθένειας – υγειονομικής περίθαλψης.

Αύξηση

Τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο των δαπανών κοινωνικής προστασίας για κάλυψη ασθενών εργαζομένων αυξήθηκε από 3,4% το 2010 σε 3,6% το 2014.

Ακριβώς το αντίθετο συνέβη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το 2015, δαπανήσαμε ως χώρα 341,8 εκατομμύρια ευρώ για παροχές ασθένειας εργαζομένων, ποσό που ανερχόταν σε 535,9 εκατομμύρια το 2008 (μείωση 36,2%).

Ενδιαφέρον έχει η σύγκριση της Ελλάδας με το πόσα δαπανούν σε απόλυτους αριθμούς χώρες με παρόμοιο πληθυσμό:

Η Αυστρία δαπανά 3,52 δισ. ευρώ, ποσό που είναι δεκαπλάσιο από το αντίστοιχο που δαπανά η χώρα μας. Το Βέλγιο δαπανά περίπου τα ίδια (3,58 δισ. ευρώ) και η Πορτογαλία 603 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της χώρας μας.

Κύπρος

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η σύγκριση της Ελλάδα με την Κύπρο, η οποία έχει πληθυσμό λιγότερο από 900.000 και δαπανά περίπου όσα η χώρα μας, δηλαδή 321,2 εκατομμύρια ευρώ!

Η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό δαπανών για αναρρωτικές άδειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό πάνω από το 5% των συνολικών κοινωνικών παροχών.

Πολύ υψηλά στη λίστα βρίσκεται και η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες (6,1%) και το Λουξεμβούργο (5,3%).

Εκτός από την Ελλάδα, χαμηλά ποσοστά έχουν η Ιταλία (1,2%), η Πορτογαλία (1,4%) και η Ρουμανία (1,6%). Η Ισπανία βρίσκεται αρκετά υψηλά στην κατάταξη με ποσοστό 3,3%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]