Σε διαδικασία αναζήτησης στοιχείων τιμολόγησης φαρμάκων της περιόδου 2011 – 2012, βρίσκονται οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.

Κλιμάκιο του Συντονιστικού Οργάνου Ελέγχου και Επιθεώρησης (ΣΟΕΕ) δεν μπόρεσε να εντοπίσει στο υπουργείο Υγείας και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο διασταύρωσης και επεξεργασίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και σε ποιά έκταση έγιναν υπερτιμολογήσεις φαρμάκων της Novartis, ενώ θα προσδιοριστεί η έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί το Δημόσιο.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε την Κυριακή στον Σκάι η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, οι επιθεωρητές του ΣΟΕΕ αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους εξεύρεσης των εν λόγω εγγράφων.

Η Μαρία Παπασπύρου (φωτό) εκτιμά πως η πρώτη έκθεση του κλιμακίου των επιθεωρητών για το θέμα θα παραδοθεί στον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Σημειώνει, δε, πως η έρευνα βρίσκεται ήδη στο μέσο της διαδρομής.

Η απώλεια των στοιχείων – ανέφερε – έχει προκαλέσει καθυστέρηση στο έργο των επιθεωρητών, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως θα βρεθούν και μάλιστα σύντομα.

Η κ. Παπασπύρου επεσήμανε πως τα στοιχεία δεν χάθηκαν τυχαία, τονίζοντας πως θα αξιοποιηθεί κάθε μέσο προκειμένου να βρεθούν.

Η επίμαχη περίοδος αφορά την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, με υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ήταν υπουργός από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2012.

Δεν έχει διευκρινιστεί στην υπό διερεύνηση περίοδο περιλαμβάνεται και η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο καθηγητής Χρήστος Κίττας.

Τον Ιούνιο του 2012, είχαν γίνει βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες προέκυψε συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Λυκουρέντζο (21 Ιουνίου 2012 έως 25 Ιουνίου 2013).

Απώλειες

Η σημερινή κυβέρνηση εκτιμά πως υπήρξαν μεθοδεύσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων, οι οποίες προκάλεσαν απώλειες 23 δισ. ευρώ την περίοδο μετά το 2000.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, πριν ζητήσουν τιμή στην Ελλάδα, οι εταιρίες είχαν πάρει τιμές σε “πλούσιες” χώρες. Στη συνέχεια, έκαναν αίτηση στην Ελλάδα, όπου λάμβαναν αντίστοιχα υψηλές τιμές.

Οι τιμές αυτές έφερναν τεράστια κέρδη στις εταιρείες, καθώς η Ελλάδα είναι “χώρα αναφοράς” τιμών για μεγαλύτερες αγορές, όπως η Ρωσία και η Βραζιλία.

Έως το 2010, η αρμοδιότητα τιμολόγησης των φαρμάκων ανήκε στο υπουργείο Εμπορίου, το οποίο δεν διέθετε μηχανισμό διασταύρωσης των τιμολογικών στοιχείων που κατέθεταν οι εταιρείες.

Επιτροπές

Το 2010, η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στο υπουργείο Υγείας, αρχικά σε επιτροπή του ΕΟΦ και στη συνέχεια στην επιτροπή αυτή και σε μία δεύτερη που λειτουργούσε στο υπουργείο Υγείας.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για εκατοντάδες παρεμβάσεις στις εισηγήσεις των επιτροπών, προκειμένου οι προτεινόμενες τιμές να αλλάξουν προς τα πάνω.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, η Novartis είχε προνομιακή μεταχείριση στη διαδικασία αυτή, προφυλάσσοντας από μειώσεις τιμών ακόμη και φάρμακά της που έχαναν την πατέντα προστασίας (“off – patent “).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;
Πόσα παιδιά εισάγονται σε νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή