Εκτός στόχου...αναμένεται να βγουν και φέτος οι προϋπολογισμοί υγείας ανά τον κόσμο, αν ισχύσουν τα όσα εκτιμούν ξένοι και Έλληνες παράγοντες της αγοράς. Σύμφωνα με αυτούς, αναμένεται μία μεσοσταθμική αύξηση στα σκευάσματα από 7,35% έως και 10%.  Η αύξηση αυτή θα προέλθει ως επί το πλείστον από τα νέα σκευάσματα που έχουν έρθει ή αναμένονται, τα οποία ναι μεν βασίζονται σε παλιά δραστική ουσία, αλλά έχουν πιο εξελιγμένες ενδείξεις εφαρμογής σε ασθενείς (αφορούν δηλαδή μεγαλύτερες πληθυσμιακές κατηγορίες ασθενών), σημειώνει Έλληνας  παράγοντας που συμμετέχει στην  Επιτροπή Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι αναμένουν αύξηση κατά 10%.

Ο τελικός λογαριασμός, όπως λέγεται παγκοσμίως και αναφέρουν διεθνείς εκθέσεις, θα κριθεί από 8 κατηγορίες σκευασμάτων, που απευθύνονται σε σημαντικά μεγάλες κατηγορίες ασθενών, οι οποίες αυξάνονται σταθερά. Οι κατηγορίες αυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού, specialty pharmacy times  είναι οι εξής:

1. Αντινεοπλασματικά  

Το κόστος αυτών των φαρμάκων, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο, αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 4,96% τη τρέχουσα περίοδο.

2. Αντιρευματικά φάρμακα  

 Αυτή η κατηγορία φαρμάκων αναμένεται να αυξήσει την τιμή της κατά 11,95%.  

3. Ανοσοτροποποιητικά φάρμακα

Πρόκειται για μία κατηγορία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρές ασθένειες, όπως η νόσος του Crohn και η σκλήρυνση  κατά πλάκας. Το κόστος των ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων προβλέπεται να αυξηθεί 8,93% το 2018.

4. Σκευάσματα για τον ιό της ηπατίτιδας (HCV)

Το κόστος αυτών των θεραπειών  προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,02%, πιθανότατα λόγω της εμφάνισης επιλογών με χαμηλότερο κόστος.

5. Ανοσοσφαιρίνη

Αυτή η κατηγορία φαρμάκων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 3,94% το 2018, σύμφωνα με τη μελέτη.

6. Αιμοποιητικά  

Πρόκειται για θεραπείες που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χημειοθεραπεία. Η αύξηση σε αυτά αναμένεται να φθάσει το 7,09% κατά το 2018.

7. Τα εμβόλια

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόστος τους παγκοσμίως θα υπερβεί το 5% (5,32% συγκεκριμένα) το 2018.

8. Ο διαβήτης

Μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές κατηγορίες ασθενών στον κόσμο που αυξάνεται ραγδαία. Το κόστος για τα διαβητικά φάρμακα αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,62% το 2018.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο