Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και της διοίκησης του νοσοκομείου “Σισμανόγλειο”, προκάλεσε ο εντοπισμός ληγμένου υγειονομικού υλικού σε χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως γίνεται χρήση του εν λόγω υλικού, με τη διοίκηση να κάνει λόγο για ψεύδη και να δίνει τη δική της εκδοχή του περιστατικού.

Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, στο “Σισμανόγλειο” χρησιμοποιούταν ληγμένο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό και μη αποστειρωμένα εργαλεία, λόγω έλλειψης κλιβάνου.

Επικαλούμενο μαρτυρίες των εργαζομένων και φωτογραφίες, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως το εν λόγω υλικό χρησιμοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και σε μέρα γενικής εφημερίας.

Πρόκειται για ράμματα, νυστέρια, χειρουργικά εργαλεία, χειρουργικά γάντια, καθετήρες, συσκευές ορών, μπουκαλάκια αιμοληψίας, καθώς και φαρμακευτικό υλικό (ηπαρίνες, οροί, κολλύρια) και διάφορα άλλα φάρμακα, τα οποία έφεραν ημερομηνία λήξης προ 7 και 8 ετών. Με παρέμβαση της διοίκηση το υλικό καταγράφηκε και απομακρύνθηκε.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν καταγγελίες και για τον κλίβανο αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων, ο οποίος λειτουργούσε με σπασμένη τη πόρτα και φυσικά δεν αποστείρωνε τα χειρουργικά εργαλεία.

Για το θέμα διενεργείται ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), ενώ κλήθηκε και το προσωπικό από το διοίκηση προκειμένου να ενημερωθεί.

Τηλεφωνικά

Από τη διοίκηση του νοσοκομείου ανακοινώθηκε πως ο διοικητής ενημερώθηκε τηλεφωνικά από εργαζόμενο του νοσοκομείου και μέλος του Σωματείου.

Ο διοικητής πήγε επιτόπου για να διαπιστώσει την βασιμότητα της καταγγελίας και κάλεσε τον προϊστάμενο των Τακτικών Ιατρείων, τη διευθύνουσα Νοσηλευτικής, την υπεύθυνη φαρμακείου και τον γιατρό συντονιστή της Γενικής Εφημερίας.

Δόθηκε εντολή για τη συγκρότηση επιτροπής ελέγχου και απογραφής σε όλα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Η επιτροπή εργάστηκε μέχρι της 7 το πρωί της Κυριακής, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα συγκάλυψης, αλλά ούτε και μερικής εικόνας της κατάστασης.

Την πρώτη εργάσιμη ημέρα, η επιτροπή παρέδωσε την έγγραφη αναφορά της και ο διοικητής έδωσε εντολή να διενεργηθεί κατεπείγουσα ΕΔΕ. Το πόρισμα της ΕΔΕ εκτιμάται ότι θα παραδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει πως η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ έχει ανυπόστατα, αχαρακτήριστα ψεύδη:

“Είναι απαράδεκτο από συνδικαλιστική Ομοσπονδία να εκδίδει ανακοίνωση ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ με σκοπό – προφανώς - να προκαταλάβει το πόρισμά της”, επισημαίνει.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]