Με νωπές ακόμη τις αποκαλύψεις για τη Novartis και τη φαρμακευτική αγορά να βρίσκεται σε απολύτως οριακό σημείο, πραγματοποιούνται την επόμενη Παρασκευή οι αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Ο νυν πρόεδρος Πασχάλης Αποστολίδης (φωτό δεξιά) έχει εκφράσει την επιθυμία να μην θέσει υποψηφιότητα για νέα θητεία. Εκτός της κούρσας διεκδίκησης θα είναι και το ανερχόμενο στέλεχος, διευθύνων σύμβουλος της Janssen Ελλάδας Μάκης Παπαταξάρχης (φωτό αριστερά).

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η θέση του προέδρου του ΣΦΕΕ είναι “ηλεκτρική”, με παράγοντες της αγοράς να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων σε επίπεδο στρατηγικής.

Η στρατηγική του ΣΦΕΕ έχει αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των μελών τους, αν και προς τα έξω δεν έχει βγει ποτέ κάποια αντιδικία. Η στάση που έχει επιλεγεί είναι οι χαμηλοί τόνοι και η προσπάθεια συνεννόησης με την κυβέρνηση, χωρίς σοβαρές αντιπαραθέσεις.

Περίπτωση μετριοπαθούς στελέχους είναι και εκείνη του προέδρου του Pharma Innovation Forum (PIF) Μάκη Παπαταξιάρχη, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη πως δεν μετάσχει στην κούρσα για την προεδρία του ΣΦΕΕ.

Η δήλωσή του έχει ως εξής:

“Αναμφίβολα, ο φαρμακευτικός κλάδος στην Ελλάδα διέρχεται μια περίοδο κρίσης. Αιτιολογημένη, δικαιολογημένη αλλά και σε κάποιο βαθμό αδικαιολόγητη. Η κρίση αυτή αγγίζει και τα θεσμικά πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα έχει και ουσιαστικό θεσμικό περιεχόμενο.
Στη μετεξέλιξη της, γίνεται και κρίση εκπροσώπησης.

Ο φαρμακευτικός κλάδος οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του αλλά και να επανατοποθετήσει τις αξίες του. Η οποιαδήποτε ανανέωση προσώπων και διοίκησης σίγουρα βοηθά, αλλά δεν απαντά συνολικά στο πρόβλημα. Η απάντηση οφείλει να εμπεριέχει ένα νέο σχέδιο στρατηγικής, συλλογικότητας, αλλά και να εδράζεται σε ανανεωμένη φυσιογνωμία, νέα ηγετικά πρότυπα και αρχές.

Στη βάση της παραπάνω λογικής και πλαισίου, δεν προτίθεμαι να διεκδικήσω την προεδρία του ΣΦΕΕ. Προσωπικές στρατηγικές δε χωρούν και όλα κρίνονται στο πεδίο της προσφοράς.

Η καινοτομία όπως ορίζεται από το PhRMA Innovation Forum σαφώς μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά, ενώ η τεχνογνωσία και η ηθική στην επιχειρηματικότητα με τον τρόπο που προτάσσονται και υπηρετούνται από το φορέα, μπορούν να λειτουργήσουν θεμελιακά.

Η προεδρία του PIF δεν θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΦΕΕ, αλλά να προσφέρει εκείνο τον εφελκυσμό που θα ενδυναμώσει το Σύνδεσμο στις προκλήσεις και αντιξοότητες της επόμενης πολύ δύσκολης μέρας.

Άλλωστε το PIF θεσμικά και αναπτυσσόμενο το ίδιο, έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα ώστε μαζί με την υγιή επιχειρηματικότητα και τις σημαντικές προσπάθειες της Τοπικής Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ως οι δύο συνιστώσες, να επιτρέψουν και να υποχρεώσουν τη συνισταμένη του Συνδέσμου σε αξιόπιστη και αποδοτική μελλοντική πορεία.

Μπορούμε να συνδράμουμε με όρους διαφάνειας, ισχυρής ηγεσίας, υπευθυνότητας και χρέους στον Έλληνα ασθενή και την Πολιτεία. Η συλλογικότητα και οι δεσμεύσεις μας, μας επιτρέπουν να είμαστε χρήσιμοι δρώντας καταλυτικά από άλλους αναγκαίους θεσμικούς ρόλους”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"
Κερδίζει την πατέντα για το εμβόλιο Covid η Moderna