Επιστολή ενημέρωσης προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, μάθαμε ότι έστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του σχετικά με το θέμα της πρακτικής άσκησης σπουδαστών κολεγίων στις παραπάνω δομές. Σε συνομιλία που είχαμε με μέλος της διοίκησης μας, αυτός μας επιβεβαίωσε το γεγονός, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τα κολέγια που είναι μη τυπικοί φορείς μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Εξαιτίας του κενού αυτού, έχει προκληθεί δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε αποφοίτους κολεγίων και του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, καθώς ο τελευταίος αρνήθηκε να εγγράψει αποφοίτους κολεγίων στους καταλόγους του, με την επιχειρηματολογία ότι δεν διαθέτουν πτυχίο αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος. Το τελευταίο θυμίζουμε ότι  -βάσει νομοθεσίας- απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.  

Όπως μας ανέφερε το μέλος της διοίκησης του ΠΦΣ, το θέμα είναι περίπλοκο και επεκτείνεται όχι μόνο σε ζητήματα της δημόσιας υγείας αλλά και σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Το σίγουρο είναι, κατά την ίδια πηγή, ότι πρέπει να προστατευτούν και οι απόφοιτοι των Δημόσιων Σχολών, ιδίως όταν οι θέσεις για πρακτική άσκηση δίνονται -από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας -με το σταγονόμετρο. Χαρακτηριστικά, σε μεγάλο νοσοκομείο της Περιφέρειας που διαθέτει 400 κλίνες υπάρχουν μόνο 3 θέσεις για πρακτική άσκηση. Εξίσου σημαντικό είναι ότι υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο για το πώς ένας σπουδαστής φυσικοθεραπείας σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο παίρνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Πριν από την πρακτική άσκηση που διαρκεί έξι μήνες και ο απόφοιτος παρακολουθείται από τον προϊστάμενο της Δομής  υπάρχει η κλινική άσκηση κατά την οποία ο σπουδαστής παρακολουθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα διάφορα περιστατικά με την συνοδεία και την συνδρομή καθηγητή. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα