Ο συντονιστής διευθυντής του Κρατικού νοσοκομείου Νίκαιας Χρήστος Ιατρού (φωτό πάνω) διορίστηκε εκ νέου πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Ιατρού είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο τον Μάιο του 2016, όταν άγνωστοι τον είχαν πυροβολήσει στα πόδια.

Αναπληρωτής του ορίστηκε από τον υπουργό Υγείας ο χειρουργός του “Ιπποκρατείου”, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής Δημήτριος Θεοδώρου (φωτό κάτω), ο οποίος τον περασμένο Ιούλιο είχε χειρουργήσει τον πρωθυπουργό για ομφαλοκήλη στο “Ευγενίδειο” Θεραπευτήριο.

Στο εννεαμελές ΑΥΣ συμμετέχουν μόνο δύο από τα μέλη του προηγούμενου συμβουλίου και συγκεκριμένα ο Ιωάννης Μούτζιος (ογκολόγος – παθολόγος, αναπληρωτής διευθυντής του 251 ΓΝΑ) και ο Γεώργιος Αναστασιάδης (παιδίατρος, διευθυντής “Αγία Σοφία”).

Μετέχουν, επίσης, οι εξής:

  • Εμμανουήλ Χατζηδάκης, νευροχειρουργός, διευθυντής Κρατικού Νίκαιας.
  • Απόστολος Πουρτσίδης, παιδίατρος – ογκολόγος, διευθυντής “Αγλαΐα Κυριακού”, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Ογκολογίας Αιματολογίας.
  • Κωνσταντίνος Κοκορόγιαννης, ορθοπεδικός, διευθυντής ΚΑΤ.
  • Ευσταθία Πράππα, καρδιολόγος, επιμελήτρια α΄ στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.
  • Ευάγγελος Τέρπος, αιματολόγος, καθηγητής, νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”.

Η θητεία του ΑΥΣ είναι διετής και δεν προβλέπεται αποζημίωση για τα μέλη του.

Αρμοδιότητες

Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, γνωματεύσεις για την αναγκαιότητα νοσηλείας στο εξωτερικό, χορήγησης αντλίας ινσουλίνης στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και χορήγησης συσκευών έγχυσης φαρμάκων που φέρουν εμφυτευόμενα συστήματα.

Το ΑΥΣ γνωματεύει, επίσης, για θεραπείες που δεν είναι ευρέως διαδεδομένες, για την αναγκαιότητα μετακίνησης ασφαλισμένων που κάνουν αιμοκάθαρση και για την αναγκαιότητα αποζημίωσης δαπάνης μετακίνησης συνοδού ασθενούς αεροπορικώς.

Χορηγεί γνωματεύσεις και για ένταξη νέων ειδών θεραπευτικών μέσων, για τη χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής και την αναγκαιότητα χορήγησης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου
"ΑνθίΖΩ" με την ΑΚΟΣ στην Κύπρο
Eρχονται και άλλα προγράμματα πρόληψης