Ένταση των μικροβιολογικών ελέγχων στο δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, ζητεί το υπουργείο Υγείας.

Με εγκύκλιο που εκδόθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα (παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω), ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας καλεί τη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας να εντείνει την προσοχή της στην ασφάλεια του νερού.

Ο Γιάννης Μπασκόζος υπενθυμίζει πως, σε περίπτωση διαπίστωσης βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, θα πρέπει να γίνουν τα εξής:

Να διενεργηθεί άμεσα λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση και διερεύνηση των αιτίων του προβλήματος, καθώς και εργαστηριακός έλεγχος (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μετά από κατάλληλη δειγματοληψία.

Τα δείγματα νερού θα πρέπει να ληφθούν από κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης, όπως στις γεωτρήσεις ή πηγές υδροληψίας, δεξαμενές τροφοδοσίας νερού, και σε διάφορα σημεία του δικτύου, κυρίως όμως ανάντη και κατάντη του σημείου βλάβης του αγωγού ύδρευσης.

Οι τοπικές αρχές καλούνται να φροντίσουν για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της προσωρινής διακοπής της υδροδότησης (τροφοδοσία με κατάλληλης ποιότητας πόσιμο νερό, μεταφορά με βυτία).

Σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έπειτα απόκάθε επισκευή σε τμήμα αγωγού να γίνεται υπερχλωρίωση με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής.

Επαγρύπνηση

Στην περίπτωση που οι συνεχείς έλεγχοι δείξουν πως δεν υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο και εισροή ξένων σωμάτων και ουσιών, θα πρέπει οι υπεύθυνοι ύδρευσης και οι υγειονομικές αρχές να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Επισημαίνεται, δε, πως η εργαστηριακή εξέταση αντικατοπτρίζει μόνον την κατάσταση της στιγμής της δειγματοληψίας, ενώ η υγειονομική αναγνώριση επιτρέπει την επισήμανση των υπαρκτών και ακόμη δυνητικών κινδύνων.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA