Έχουμε περίπου όσες δραστικές ουσίες έχει η Σουηδία, δηλαδή 3.000 (και περίπου 3.500 είναι τα σκευάσματα που αποζημιώνονται στην χώρα), αλλά η θετική λίστα των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ευρωπαϊκού Κράτους. Τουτέστιν, αποζημιώνονται περίπου 12.000 σκευάσματα. Αντίστοιχα στην Αγγλία, οι δραστικές ουσίες είναι 1.500 και περίπου 3.000 είναι τα σκευάσματα που αποζημιώνει το κράτος, ενώ σχεδόν παρόμοια ισχύουν στην πλειονότητα των κρατών.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα; Διότι, όπως πολύ απλά μας εξήγησε παράγοντας από θεσμικό όργανο του κράτους, υπάρχουν κατηγορίες όπου τα brands που τις συνοδεύουν είναι πάνω από 50 ή και από 100. Χαρακτηριστικά, αυτό συμβαίνει στην ομεπραζόλη (51 brands), κλοπιδογρέλη (52 brands) και στις στατίνες (110 brands).

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντες της αγοράς, μας τόνισαν ότι από την στιγμή που πέρασε η απελευθέρωση των τιμών στα Μη συνταγογραφούμενα, κάποια σκευάσματα -και κατά την επιθυμία των εταιρειών- θα βγουν εκτός λίστας, αυξάνοντας ουσιαστικά την συμμετοχή του ασφαλισμένου. Από την άλλη, ωστόσο, συνεχίζουν οι ίδιοι, αυτό θα μπορούσε να είναι και προς όφελος της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς θα εξοικονομηθούν και κονδύλια για νέα σκευάσματα τα οποία  από πλευράς τιμής είναι σημαντικά ακριβότερα. 

Αν τελικά υλοποιηθεί η φημολογία ότι επίκειται ανακάτεμα της θετικής λίστας,  θεωρείται σχεδόν βέβαιη η πίεση από μέρους κάποιων εταιρειών να ανεβάσουν τις τιμές ορισμένων σκευασμάτων τους που  υπάρχουν στην θετική λίστα που έχουν κατρακυλήσει τιμολογιακά και τα οποία αποζημιώνονται πολύ φθηνότερα από ό,τι ισχύει στο εξωτερικό.

Στέλεχος σε θεσμικό όργανο του κράτους που εμπορεύεται σκευάσματα, μας ανέφερε ότι το εύρος της θετικής λίστας είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί τη Πολιτεία. Όλα τα φάρμακα, κατά την ίδια πηγή είναι απαραίτητα. Ωστόσο, όπως λέει, στην περίπτωση που αποζημιώνονται αυτό δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη πολιτική πρέπει να ισχύει για πάντα, καθώς έρχονται νέα σκευάσματα πιο εξελιγμένα και αποδοτικά. 

Άρα, κατά τον ίδιο, η  αποζημίωση των σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στην θετική λίστα πρέπει να ορίζεται χρονικά εκτός από κάποιες ιδιαίτερες εξαιρέσεις. Μόνο έτσι μπορεί η συνταγογράφηση στην Ελλάδα να γίνει ορθολογική και άρα πραγματική.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας