Με την άνοιξη να διαμορφώνει συνθήκες περιορισμένης επίπτωσης, οι ιοί της γρίπης και η ιλαρά εξακολουθούν να προκαλούν νέα κρούσματα στον ελληνικό πληθυσμό.

Την τελευταία εβδομάδα, έξι νέοι θάνατοι προστέθηκαν στον μακάβριο κατάλογο των θυμάτων της γρίπης, μεταξύ των οποίων και του Στυλιανού Σκλαβενίτη.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι θάνατοι από τη γρίπη έχουν ανέλθει στους 34, έναντι 28 την περασμένη εβδομάδα.

Από το σύνολο των νεκρών από τη γρίπη, μόλις οι τέσσερις είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Τα σοβαρά κρούσματα έχουν ανέλθει στα 103 (έναντι 95), με τα 99 να έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και μόλις τα 13 να έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Με βάση τα παραπάνω, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει πτωτική τάση, με επικρατούντες υπότυπους του ιού τους Β και ο A (H1N1) pdm09.

Τονίζουν, δε, τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Ιλαρά

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 86 νέα κρούσματα ιλαράς, φτάνοντας συνολικά στα 2.431, έναντι 2.345.

Μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καταγράφεται στη νότια Ελλάδα, ενώ οι ασθενείς είναι κυρίως άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών προβλέπει πως παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο