Στην τελική ευθεία έχει μπει η Ελλάδα ως προς τη διαμόρφωση φορέα αξιολόγησης της καινοτομίας στην Υγεία.

Το αποκαλούμενο διεθνώς Health Technology Assessment (HTA), αποσκοπεί στο να αποφασίζεται ποιο φάρμακο, θεραπεία ή εξοπλισμός αποδίδει πραγματικά σε σχέση με το κόστος του.

Με βάση τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, θα λαμβάνει και τιμή αποζημίωσης από το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας (κυρίως τον ΕΟΠΥΥ).

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς την Τρίτη σε συνέδριο που έγινε στην Αθήνα, με τίτλο "HTA Conference: Towards an Intergrated HTA Framework”.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος τόνισε πως η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί πρόκληση για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας διεθνώς και απαιτεί πολύ προσεκτικές και στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Πολιτείας.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη κάλυψης του ελλείμματος που υπάρχει στη χώρα μας όσον αφορά στα μητρώα ασθενών, που αποτελούν καθοριστικής σημασίας εργαλείο για τον μηχανισμό αξιολόγησης.

Σημείωσε ότι την Παρασκευή θα υπάρξει η τελική εισήγηση προς τον υπουργό για τα άτομα που θα στελεχώσουν τη νέα επιτροπή HTA. Κυρίαρχη θέση στη δέσμη των κριτηρίων κατέχει το κλινικό όφελος, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της νόσου.

ΕΟΠΥΥ

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Γεωργακόπουλος ανέφερε πως η διαδικασία του HTA σχετίζεται με όλα τα προϊόντα υγείας:

“Κάθε κράτος θα πρέπει να ακολουθεί το δικό του σύστημα αξιολόγησης, αν και στην αρχή μπορεί να ακολουθήσει την πεπατημένη μεταφοράς κόστους από άλλες χώρες”.

Ο ΕΟΠΥΥ – είπε – εισέρχεται σταδιακά στη λογική του ΗΤΑ. Πρόσθεσε πως η ακαδημαϊκή κοινότητα όφειλε όλα αυτά τα χρόνια να έχει αναπτύξει και παράξει σχετική γνώση, ενώ είναι απαραίτητο να διατηρείται μια συνέχεια στο σχεδιασμό της πολιτικής Υγείας και όχι ο εκάστοτε Υπουργός να ακυρώνει το έργο του προηγούμενου.

Ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου “Λαϊκό” και μέλος της ομάδας εργασίας για τη δημιουργία του ΗΤΑ Γεώργιος - Φίλιππος Ταραντίλης, είπε πως η εισαγωγή νέων θεραπειών ή παρεμβάσεων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη χρηματοδοτική ικανότητα της χώρας.

Ανέφερε πως από τις 80 έως 90 θεραπείες το χρόνο (horizon scanning), δεν θα είναι δυνατόν να αξιολογούνται όλες, ενώ σημείωσε ότι στις 180 ημέρες που θα διαρκεί η διαδικασία, θα συμπεριλαμβάνεται και η διαπραγμάτευση τιμών.

ΕΟΦ

Η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Κατερίνα Αντωνίου επεσήμανε πως η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να δημιουργεί φυτώρια επιστημόνων που θα δουλεύουν με επαγγελματικό τρόπο, αναφορά που σχετίζεται με τη διαδικασία της συνέχειας στη λειτουργία των δημόσιων Φορέων, ειδικά σε επίπεδο ΗΤΑ.

Η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Δέσποινα Μακριδάκη σημείωσε ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια σοβαρής και συστηματικής δουλειάς ώστε να είμαστε μια αναπνοή από μια κατάσταση που θα μας φέρει πριν από το νέο Φορέα.

Ανέφερε ότι η διαδικασία “evidence based decision making” είναι ένα δυναμικό εφαλτήριο, το οποίο θα επιτρέψει την εκτέλεση των σωστών κινήσεων.

Βιομηχανία

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Βασίλης Πενταφράγκας επεσήμανε ότι για την ΠΕΦ, το σύστημα ΗΤΑ οφείλει να γίνει ένα επιτυχημένο σύστημα στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι η ΠΕΦ από το 1992 με επιστολή της στον τότε υπουργό Υγείας, ζητούσε να ληφθούν μέτρα προς την κατεύθυνση της αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας.

Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι για να επιτύχει το εγχείρημα του ΗΤΑ σήμερα πρέπει να τηρηθούν αρχές, όπως η ανεξαρτησία, η διαφάνεια, η εμπιστοσύνη, η συνέπεια και η επιστημονικότητα, αλλά και κανόνες, όπως η συνοχή στη μεθοδολογία, τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ο ουσιαστικός διάλογος, η διαδικασία δευτεροβάθμιας κρίσης, η λογοδοσία.

PIF

Ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF), Chairman Pharma Committee Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AMCHAM) Μάκης Παπαταξιάρχης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η Ελλάδα περνά σε ένα μοντέλο αξιολόγησης τεχνολογιών Υγείας, επιχειρώντας την κάλυψη όλων των παραμέτρων με επιστημονικά κριτήρια. Η ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει τις διαδικασίες δημιουργίας του οργανισμού ΗΤΑ, δεν συνεπάγεται αυτομάτως την ύπαρξη ΗΤΑ στην Ελλάδα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι "δεν μετεξελισσόμαστε αυτόματα σε ειδήμονες αξιολόγησης των Τεχνολογιών Υγείας", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν προσεγγίζοντας το ΗΤΑ, είναι τα ζητήματα πρόσβασης, τιμής και χρόνου στην αποζημίωση, και φυσικά με τον ίδιο τρόπο.

Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλα κράτη, αναφορικά με αν αυτό που επιδιώκουμε να επιτύχουμε με το ΗΤΑ είναι σωστό, ποια μέρη εγκλείει, ποια εσωκλείει και ποια αποκλείει από τη διαδικασία.

Θα πρέπει επίσης να γίνει αντιληπτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη η διαφορά ανάμεσα στην αξία και το κόστος, κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο. Επίσης τα ζητήματα αξιολόγησης και τα ζητήματα διαπραγμάτευσης διαφοροποιούνται, όπως και τα ζητήματα του τρόπου αποζημίωσης.

Ποιότητα

Ο κ. Παπαταξιάρχης πρόσθεσε πως ο HTA δεν θα πρέπει να καθορίζει την αξία κυρίαρχα με όρους κόστος ανά ποιότητα.

"Αυτά τα συστήματα συνήθως χαρακτηρίζονται από περιπλοκότητα και έλλειψη διαφάνειας, αλλά και έλλειψη ασθενοκεντρικοτητας", σημείωσε.

Απαιτείται μια διαδικασία διαφανούς και έγκαιρης πρόσβασης, χωρίς αποκλεισμούς, η οποία ταυτόχρονα θα είναι κατανοητή από τους πολίτες. Εκτίμησε, παράλληλα, πως ένα σύστημα που θα διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ της βιομηχανίας και του πληρωτή (δημόσιος τομέας), θα έχει και καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Παράλληλα, μηχανισμοί που επιτρέπουν ευέλικτες συμβατικές λύσεις και μοντέλα επιμερισμού του κινδύνου μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν ανησυχίες που σχετίζονται με την τιμολόγηση και την αποζημίωση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"