Ανησυχία προκαλεί η έκταση που έχει λάβει η επιδημία της ιλαράς στην Ελλάδα.

Η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης σε νοσηρότητα, μαζί με τη Ρουμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Την τελευταία εβδομάδα, έχουν καταγραφεί 91 νέα κρούσματα, τα οποία έχουν ανέλθει συνολικά στα 2.591 από τον περασμένο Μάιο, ενώ το ίδιο διάστημα έχουν καταγραφεί και τρεις θάνατοι από τη νόσο.

Την περασμένη Πέμπτη, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 2.500, στοιχείο που δίνει περίπου 13 νέα κρούσματα την ημέρα.

Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται στη νότια Ελλάδα.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα κρούσματα είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.

Μεταξύ τους περιλαμβάνονται και επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν αποκλείουν αύξηση και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Τριπλασιασμός

Ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις των ειδικών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νοσημάτων (ECDC), οι οποίοι κατατάσσουν την Ελλάδα σε μία από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές θέσεις σε εκδήλωση νέων κρουσμάτων ιλαράς.

Η χώρα μας βρίσκεται “στα κόκκινα” ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όπως δείχνει και το παρακάτω γράφημα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και τα κρούσματα παραμένουν ψηλά σε Ρουμανία και Ελλάδα, ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Γαλλία και στην Ιταλία, όπου τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα