Στην πρώτη του θεσμική παρουσίαση προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του  PhRMA Innovation Forum, που εκπροσωπεί 23 ηγέτιδες εταιρείες έρευνας και ανάπτυξης, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 60% της φαρμακευτικής αγοράς και απασχολώντας 3.000 επαγγελματίες. Στην παρουσίαση των στόχων που έχουν τεθεί μίλησαν οι Μάκης Παπαταξιάρχης, Χρήστος Δάκας, Ελένη Χουλιάρα, Σπύρος Φιλιώτης, Άκης Αποστολίδης και Γιάννης Βλόντζος. 

Οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν με τον Μάκη Παπαταξιάρχη, πρόεδρο του Δ.Σ. στο PhRMA Innovatiopn Forum, ο οποίος τόνισε ότι ξεκινά τη νέα διαδρομή του με επίσημο τρόπο ο Θεσμός, θωρακίζοντας, οριοθετώντας και παράλληλα προσδιορίζοντας την προετοιμασία για το μέλλον. Η επικείμενη έξοδος από τα Μνημόνια και η προετοιμασία της επόμενης μέρας, μας βρίσκουν θεσμικούς συνομιλητές, συνεργάτες, συνοδοιπόρους και συνδιαμορφωτές των λύσεων και των προτάσεων που θα περιγράψουν το αφήγημα του αύριο, ανέφερε ο ίδιος. 

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του  PhRMA Innovatiopn Forum  κ. Χρήστος Δάκας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για τέσσερα έτη, από το 2012 έως και το 2015, ήταν σταθερή και κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 750 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε, χωρίς καμία εξήγηση η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ από τα 590 εκατ. ευρώ έπεσε στα 530 εκατ. ευρώ το 2018. Η δαπάνη αυτή οδήγησε, σύμφωνα με τον ίδιο, σε υψηλά επίπεδα περικοπών, που άγγιξαν ως επιστροφές από τη φαρμακοβιομηχανία τα 260 εκατ. ευρώ το 2016 και εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 300 εκατ. ευρώ το 2017. Στο θέμα των περικοπών, που αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ το 2018 μόνο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη και στην επιτακτική ανάγκη για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, έτσι ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για την ωρίμανση των αναγκαίων αλλά μη υλοποιούμενων δομικών μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε η κα. Ελένη Χουλιάρα, γραμματέας στο  PhRMA Innovatiopn Forum. 

Από την άλλη, ο ταμίας του  PhRMA Innovatiopn Forum, κ. Σπύρος Φιλιώτης αναφέρθηκε στη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει μεγαλύτερο μέρος από τα 35 δισ. ευρώ που επενδύονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη στις κλινικές μελέτες. Στους ομιλητές ήταν και το μέλος κ. Ακης Αποστολίδης επικεντρώθηκε στη σχέση των φαρμακευτικών εταιρειών με τους επαγγελματίες υγείας που έχουν ως στόχο την ενημέρωση των ΕΥ στις θεραπευτικές προσεγγίσεις στο χώρο της υγείας, ενώ μίλησε και ο κ. Γιάννης Βλόντζος, επίσης μέλος στο Δ.Σ. Ο  τελευταίος  ανμαφέρθηκε στη σύσταση της επιτροπής ΗΤΑ, ποου οφείλει να συνοδεύεται από δύο καθοριστικής σημασίας αλλαγές στο υπάρχον πλαίσιο αποζημίωσης: α) την κατάργηση της αναφοράς σε χώρες της ΕΕ ως κριτήριο ή ως προϋπόθεση και β) τυην κατάργηση του 25% ως οριζόντιου μέτρου, ανεξάρτητα από τη θεραπευτική αξία του εκάστοτε φαρμάκου. Όπως τόνισε, η υποχρεωτική παραπομπή όλων των νέων φαρμάκων σε διαπραγμάτευση, όπως άλλωστε ορίζεται στο Νόμο του Ιανουαρίου 2018, ουσιαστικά ακυρώνει την όποια αξιολόγηση αγνοώντας την προστιθέμενη θεραπευτική αξία μιας νέας θεραπείας. 

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπαταξιάρχης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η συμβολή του PIF στην αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας ανάμεσα στη διαφορετική ερμηνεία των εννοιών κόστος και αξία, διαχείριση και δημιουργικότητα, λειτουργικό και βιώσιμο θα είναι καταλυτική και επίσης δεσμεύτηκε στην αποκατάσταση της ισορροπίας της σχέσης μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και στη μείωση της αναπόφευκτης ατυχούς ταλάντωσης μεταξύ πολίτη και ασθενή. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;