Ρομποτικές επεμβάσεις ριζικών προστατεκτομών πολύ υψηλών απαιτήσεων πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο, στο Κέντρο της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Αθηνών. Αυτές αφορούν είτε σε επαναχειρουργημένους αδένες, είτε σε τοπικά προχωρημένους καρκίνους και ακόμα σημαντικότερο σε προστάτες όπου έχουν ήδη εφαρμοσθεί άλλες θεραπείες με διάφορες μορφές ακτινοθεραπείας. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου, δίνει την ευκαιρία στους εν λόγω ασθενείς να χειρουργηθούν στη χώρα τους, απαλλάσσοντάς τους από την ταλαιπωρία και την ανασφάλεια που προκαλεί η αναζήτηση θεραπείας στο εξωτερικό.

«Μέχρι τώρα το πλείστον των  επεμβάσεων ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής στον ελληνικό χώρο αφορούν εντοπισμένο καρκίνο προστάτη σε ένα παρθένο αδένα. Όμως, με την απόκτηση εμπειρίας ετών και την επίπονη εκπαίδευση, ανεβάσαμε τoν πήχη στις επεμβάσεις αυτές κατά πολύ, πραγματοποιώντας ρομποτικές ριζικές προστατεκτομές σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις, που παγκοσμίως επιτελούνται σε εξειδικευμένα κέντρα μόνο», διευκρινίζει ο  χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου. «Τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι εξαιρετικά καλά, χωρίς σοβαρές λειτουργικές επιβαρύνσεις που δυσχεραίνουν την ποιότητα ζωής, όπως ακράτεια ούρων ή δυσουρία, με καλή διατήρηση της σεξουαλικότητας όπου επιτρέπεται και γενικά χωρίς σοβαρή νοσηρότητα», προσθέτει.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας του Ιατρικού Αθηνών η ρομποτική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Γ. Κυριάκου πραγματοποιεί πλέον ρομποτικές επεμβάσεις καρκίνου προστάτη σε περιστατικά με ιδιαίτερες δυσκολίες. Αυτές περιλαμβάνουν τις εξής περιπτώσεις:

  • Καρκίνος προστάτη τοπικά προχωρημένος ή και ολιγομεταστατικός, για την αντιμετώπιση του οποίου πρέπει να διενεργηθεί εκτεταμένος λεμφαδενικός καθαρισμός. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται μέγιστη προσοχή στην ασφαλή αποκόλληση της νόσου από το ορθό (τελικό τμήμα εντέρου), ώστε να μην υπάρχουν σοβαρά συμβάματα από το έντερο, καθώς και καλή διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού της ουρήθρας, για την αποφυγή ακράτειας ούρων.
  • Καρκίνος προστάτη σε αδένα στον οποίο έχει προηγηθεί άλλη επέμβαση για υπερτροφία (διουρηθρική ή ανοικτή προστατεκτομή). Και σε αυτές τις περιπτώσεις ο δείκτης δυσκολίας αυξάνεται, διότι, πέρα από τη σύμφυση του προστάτη με τα πέριξ όργανα (κύστη, έντερο), πρέπει να προφυλάσσονται ακέραια τα στόμια των ουρητήρων που βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στα προστατικά όρια, όπως και να ανακατασκευάζεται ο αυχένας (το τελείωμα) της ουροδόχου κύστης, ώστε να αναστομωθεί όμορφα με την ουρήθρα για την αποφυγή ακράτειας και στενωμάτων.
  • Πολύ ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η ρομποτική ριζική προστατεκτομή σε ασθενείς όπου έχει προηγηθεί άλλη θεραπεία για τον καρκίνο και τώρα υπάρχει υποτροπή του καρκίνου στο όργανο, ώστε η προστατεκτομή να αποτελεί επέμβαση διάσωσης από τον καρκίνο (salvage prostatectomy). Τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις αποτελούν θεραπείες με φάρμακα που μπλοκάρουν τις ανδρικές ορμόνες (ορμονικοί χειρισμοί), αλλά ακόμα πιο δύσκολες θεωρούνται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ασθενείς έχουν υποβληθεί ήδη σε κάποια μορφή ακτινοθεραπείας, όπως βραχυθεραπεία (ραδιενεργά εμφυτεύματα ιωδίου) ή εξωτερική ακτινοβολία. Σε τέτοια περιστατικά, ο προστάτης αδένας είναι απόλυτα προσκολλημένος στο έντερο, κύστη και οστά (ηβική σύμφυση), ώστε να απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, εμπειρία, ανατομική γνώση και λεπτότατοι χειρισμοί από τη μεριά της ρομποτικής ομάδας για να αποφευχθούν βαρύτατες επιπλοκές (τρώση εντέρου και αποφυγή παρά φύση έδρας, ανακατασκευή αυχένα κύστης και αποφυγή σοβαρών στενωμάτων για τη διασφάλιση μιας ομαλής ούρησης, καλή παρασκευή και διατήρηση σφιγκτήρα ουρήθρας σε ήδη ταλαιπωρημένους από την ακτινοβολία ιστούς κ.λπ).
  • Καρκίνωμα προστάτη που διηθεί το έδαφος της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα συχνές αιμορραγίες με την ούρηση ή απόφραξη των ουρητήρων, διάταση των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια. Στις περιπτώσεις αυτές πραγματοποιείται με ρομποτικό τρόπο en block αφαίρεση της ουροδόχου κύστης μαζί με τον προστάτη, καθώς και των πυελικών λεμφαδένων, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν απομακρυσμένες μεταστάσεις. Έτσι, οι αιμορραγίες σταματούν, η νεφρική λειτουργία αποκαθίσταται και το βασικό φορτίο της νόσου αφαιρείται, ακολουθώντας πλέον άλλες θεραπείες που θα δράσουν πιο ευεργετικά και θα παραταθεί γενικότερα η επιβίωση των ασθενών αυτών.

Όπως μας εξηγεί περαιτέρω ο Δρ. Γ. Κυριάκου, η επιλογή αυτών των ασθενών αποφασίζεται μετά από ογκολογικό συμβούλιο με εξαιρετικούς επιστήμονες, που ακολουθούν καινοτόμα πρωτόκολλα θεραπειών  για τον καρκίνο του προστάτη, προκειμένου κανένας Έλληνας ασθενής να μη χρειάζεται να μεταβεί πλέον στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση αυτών των πολύπλοκων περιπτώσεων.

«Στόχος της επιστημονικής μας ομάδας, πέραν της αντιμετώπισης του συνόλου των δύσκολων περιστατικών στη χώρα μας, είναι αυτή η προσπάθεια πολυπαραγοντικών θεραπειών και νέων χειρουργικών και φαρμακευτικών θεραπευτικών πρωτόκολλων να καταστήσει τον καρκίνο του προστάτη -παρά την αύξηση της επίπτωσής του τα τελευταία έτη- μια χρόνια νόσο που συνοδεύεται από αξιοπρεπή ποιότητα ζωής», καταλήγει ο Δρ. Γεώργιος Κυριάκου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για τα προϊόντα θεραπευτικής κατηγορίας “Σκευασμάτων χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη”.
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;