Με ταχείς ρυθμούς θα πρέπει να “τρέξει” η επιτροπή διαπραγμάτευσης τιμών του ΕΟΠΥΥ.

Στο αναθεωρημένο μνημόνιο, η χώρα μας έχει αναλάβει να διαμορφώσει Κέντρο Αξιολόγησης της Καινοτομίας στην Υγεία (Health Technology Assessment - ΗΤΑ) μετά τον Ιούνιο.

Το υπουργείο Υγείας συνέστησε τον περασμένο μήνα, ως προπομπό, την επιτροπή διαπραγμάτευσης (παρατίθεται πιο κάτω), εκτιμώντας πως ο φορέας αξιολόγησης θα έχει λειτουργήσει προς το τέλος του έτους.

Η επιτροπή αντικαθιστά την υποεπιτροπή διαπραγμάτευσης, η οποία λειτουργούσε στον ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να αποτελέσει το ενδιάμεσο στάδιο μέχρι τη λειτουργία του φορέα αξιολόγησης (ΗΤΑ).

Έργο της είναι η διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές αποζημίωσης για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες, από τις οποίες θα προκύπτουν “κλειστοί” προϋπολογισμοί.

Η υποεπιτροπή του ΕΟΠΥΥ είχε ολοκληρώσει και υλοποιούσε τις συμβάσεις για υπηρεσίες αιμοκάθαρσης, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σκευάσματα ειδικής διατροφής, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, συνεδρίες φυσιοθεραπείας και κέντρα ημερήσιας νοσηλείας.

Βρίσκονται, δε, σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη νοσοκομειακή και την ψυχιατρική περίθαλψη, την αποκατάσταση και αποθεραπεία, τις ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, την ημερήσια φροντίδα Υγείας, τα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα και λοιπές παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Σε εξέλιξη βρίσκονταν, επίσης, οι διαπραγματεύσεις για τέσσερις κατηγορίες φαρμάκων (υπερχοληστερολαιμία, φάρμακα για μελάνωμα από του στόματος χορηγούμενα, ανοσοθεραπείες για πολλαπλές ενδείξεις σε καρκίνο, φάρμακα για σκλήρυνση κατά πλάκας”.

Συμφωνίες

Ο ρόλος του φορέα αξιολόγησης της καινοτομίας στην Υγεία αναφέρεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, όπου γίνεται λόγος για συμφωνίες τύπου “risk agreement” με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, όπως ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το “risk agreement” στοχεύει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ εταιρείας και Πολιτείας, με τις δύο πλευρές να μοιράζονται τον κίνδυνο μίας κατάστασης, στην οποία υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το εάν το φάρμακο είναι αποτελεσματικό για τον ασθενή και το Ταμείο του.

Παρόμοιες συμφωνίες κατανομής κινδύνου για τα φαρμακευτικά προϊόντα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επισημάνουν την υψηλή ποιότητα ενός φαρμάκου ή την οριακή του αποτελεσματικότητα.

Τιμές

Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η περαιτέρω μείωση των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο φορέας αξιολόγησης της καινοτομίας θα καθορίζει ποιά προϊόντα και υπό ποιές συνθήκες θα μπορούν να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες θεραπευτικές οδηγίες (πρωτόκολλα) ανά πάθηση.

Τα μέλη της επιτροπής διαπραγμάτευσης εκτιμούν πως δεν είναι εφικτό να αξιολογούνται όλες οι 80 έως 90 θεραπείες το χρόνο και πως η διαδικασία για κάθε έγκριση θα διαρκεί περί τους έξι μήνες.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Η βιοποικιλότητα αυξάνει τα οφέλη στην ψυχική υγεία από τη φύση
28 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)