Σε εισαγωγή 5.000 γρ. ανοσοσφαιρίνης  (1.200 εμβαλάγια) προχώρησε ο ΙΦΕΤ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καθώς από τον προηγούμενο μήνα υπάρχει έλλειψη στην αγορά, αν και το πρόβλημα χαρακτηρίζεται πανευρωπαϊκό. Πληροφορίες λένε ότι το  Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας προχώρησε και σε δεύτερη παραγγελία από το εξωτερικό και αναμένεται να την παραλάβει εντός της εβδομάδας. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα περίπου, ο ΕΟΦ είχε εμφανίσει το πρόβλημα της μειωμένης διαθεσιμότητας στην ελληνική αγορά προϊόντων ανθρώπινης λευκωματίνης και ανθρώπινης φυσιολογικής ανοσοσφαιρίνης, αφενός λόγω της αυξημένης ζήτησης, αφετέρου  λόγω κάποιων ποιοτικών προβλημάτων στα προϊόντα.

Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα της αγοράς, αυτός μας ανέφερε ότι όπως φαίνεται, το θέμα βρίσκεται προς τη λύση του, καθώς δύο από τις εταιρείες που εμπορεύονται ανοσοσφαιρίνη ενημέρωσαν τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ότι τελικώς αναμένουν να παραλάβουν σημαντικές ποσότητες εντός του προσεχούς διαστήματος. Η προηγούμενη ενημέρωση που είχαν κάνει προς τον ΕΟΦ ήταν ότι θα παραλάμβαναν τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά την τρίτη εταιρεία που προμηθεύει την αγορά με ανοσοσφαιρίνη καλύπτοντας το 40% των αναγκών του ΕΟΠΥΥ, συνεχίζει κανονικά τις παραδόσεις της. Εκτιμάται ότι οι ανάγκες της χώρας σε ανοσοσφαιρίνη από τώρα μέχρι και τα τέλη του έτους είναι 280.000 γρ., ενώ σε ετήσια βάση φθάνει τα 412.000 γρ. 

Σχετικά με τα προϊόντα πλάσματος, ο ΙΦΕΤ μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει εντολή για εισαγωγές.

Αυστηρότερος έλεγχος

Πληροφορίες λένε ότι ο ΕΟΦ λόγω του προβλήματος από τις ελλείψεις έχει ζητήσει από όλους τους επαγγελματίες της υγείας να είναι προσεκτικοί στη χορήγησή τους εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων στους ασθενείς, στη διάθεση των αποθεμάτων και στην καλύτερη δυνατή κατανομή ανά νοσηλευτικό ίδρυμα, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια. Έλεγχοι που έγιναν διαπίστωσαν ότι παρέχεται ανοσοσφαιρίνη σε παθήσεις που δεν πρέπει (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) και γενικότερα σε περιπτώσεις που δεν υπήρχε λόγος. Πηγή, μας ανέφερε ότι αν υπήρχε ορθολογική χρήση, όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο που ανοσοσφαιρίνη χορηγείται μόνο στις συγγενείς ανοσοανεπάρκειες,  δεν θα υπήρχαν και ελλείψεις. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια