Τέλος και οι δωρεάν φυσικοθεραπείες, καθώς παράγοντας του κλάδου, μας ανέφερε ότι στη νέα προς υπογραφή σύμβαση που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ με παράγοντες του κλάδου προβλέπεται οικονομική συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ποσοστό 15% από μηδέν που είναι σήμερα. Το κόστος ανά συνεδρία παραμένει στα 15 ευρώ, για να καταλήξει κάτω από τα 5 ευρώ μετά την αφαίρεση των περικοπών. 

Η εξέλιξη αυτή, η οικονομική δηλαδή συμμετοχή του ασφαλισμένου τονίζει η πηγή μας, αποτυπώνει αφενός την αδυναμία της κρατικής μηχανής να είναι τυπική στις πληρωμές της όσον αφορά τον χρόνο που αποδίδει τα χρωστούμενα -την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία οριστικοποίησης για τον Απρίλιο- και αφετέρου δημιουργεί έστω μία ισχνή ρευστότητα στα φυσικοθεραπευτήρια του ιδιωτικού τομέα, τα οποία σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας προσπαθούν να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, καλύπτοντας τα ηχηρά κενά του δημοσίου. 

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει η πηγή μας, από το 1994 υπάρχει μελέτη στο Υπουργείο Υγείας, η οποία επιβεβαιώνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν 12 κέντρα αποκατάστασης ανά την Ελλάδα. Μάλιστα οι χώροι, όπως μας λέει, όχι μόνο είχαν βρεθεί αλλά και είχαν εξοπλιστεί, οι οποίοι όμως παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητοι, καθώς δεν προσλήφθηκε ποτέ το απαιτούμενο προσωπικό. Επί του παρόντος λειτουργεί μόνο ένα κέντρο αποκατάστασης πανελλαδικά. 

Ειδικότερα δε στην Αθήνα, όπου κατοικεί η πλειονότητα του πληθυσμού, λειτουργούν μόλις 5 φυσικοθεραπευτήρια στο επίπεδο των ΠΕΔΥ, με τη λίστα όμως αναμονής να ξεπερνά τους 3 μήνες.

Κατάσταση τραγική και στα νοσοκομεία

Υπάρχει πλήρης αδυναμία να παραχθεί ασφαλές έργο με τις υπάρχουσες αριθμητικές αναλογίες φυσικοθεραπευτών-ασθενών (είτε νοσηλευόμενων είτε εξωτερικών). Για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό, που διατηρεί 1.000 κλίνες, ενώ θα έπρεπε να απασχολούνται τουλάχιστον 150 φυσικοθεραπευτές υπάρχουν μόλις 20. Σημειώνεται ότι σήμερα μόλις τρία νοσοκομεία έχουν οργανωμένες δομές φυσικοθεραπείας που μπορούν να δεχτούν και εξωτερικούς ασθενείς αλλά είναι υποστελεχωμένες. Τα νοσοκομεία αυτά είναι το ΚΑΤ, το Γεννηματά και της Βούλας. Στο τελευταίο, υποστηρίζουν οι πηγές μας, με 700 κλίνες, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 40 φυσικοθεραπευτές για τους εσωτερικούς ασθενείς και άλλοι 20 για τους εξωτερικούς, το τμήμα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μόλις 20.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA