Βήματα προς τα πίσω κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο θέμα της αποζημίωσης και των συμβάσεων με τους οικογενειακούς γιατρούς.

Κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), ο Ανδρέας Ξανθός εκδήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε τροποποίηση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους γενικούς γιατρούς, τους παθολόγους και τους παιδιάτρους.

Παρουσία του αντιπροέδρου του Οργανισμού Τάκη Γεωργακόπουλου, ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τόνισε ότι, παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει περιθώριο συνεννόησης έτσι ώστε το νέο μοντέλο να είναι βιώσιμο και να εξυπηρετεί τους πολίτες και τους γιατρούς: τόσο όσους υπηρετούν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), όσο και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση, σε ό,τι αφορά τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς, το υπουργείο θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές, με στόχο το σύστημα να είναι πιο λειτουργικό και πιο “ελκυστικό” για τους ελευθεροεπαγγελματίες που θα κληθούν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου προκειμένου να συμβληθούν με τον Οργανισμό.

Απόφαση

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Αμοιβή των γιατρών από τους ασθενείς που εξετάζονται εκτός του προβλεπόμενου 4ώρου ημερησίως.
  • Άρση του περιορισμού υποχρεωτικής εξέτασης όλες τις μέρες του 5μερου με την προϋπόθεση ότι τηρείται το υποχρεωτικό 20ωρο εβδομαδιαίως.
  • Στις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού δεν συμπεριλαμβάνονται οι κατ’ οίκον επισκέψεις
  • Οι επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως.

Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ, θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην προτεινόμενη σύμβαση για τους οικογενειακούς γιατρούς.

Σημειώνεται πως οι γιατροί έχουν ουσιαστικά στρέψει την πλάτη τους στο εγχείρημα του υπουργείου Υγείας, θεωρώντας πως οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;