Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα “Σπάνιες Παθήσεις & Ορφανά Φάρμακα στην Καθημερινή Κλινική Πράξη” που διοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Σπανίων Παθήσεων & Ορφανών Φαρμάκων (ΕΕΣΠΟΦ), στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Ρόδο, με την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των εταιρειών Biomarin, Genzyme, Orphan Europe και Shire Hellas.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον περισσότεροι από 70 ιατροί της Ρόδου όλων των ειδικοτήτων, καθώς και άλλοι Επιστήμονες Υγείας, όπως νοσηλευτές, φαρμακοποιοί κ.α.

Η τοπική ιατρική κοινότητα ανταποκρίθηκε ιδιαίτερα θετικά στην πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου και της ΕΕΣΠΟΦ, καταδεικνύοντας έτσι την ανάγκη ενημέρωσης που υπάρχει σε ό,τι αφορά τα Σπάνια Νοσήματα και τη σημαντικότητα αυτού του είδους των εξειδικευμένων ομιλιών για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση των Σπανίων Παθήσεων.

Τους Συνέδρους υποδέχθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΣΠΟΦ, Δρ. Αντώνης Αυγερινός, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, ο οποίος κατά το χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους, καθώς και τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου για την άψογη συνεργασία του και την εξαίρετη φιλοξενία της Ημερίδας.

Αναφέρθηκε επίσης, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η ΕΕΣΠΟΦ για την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η γνώση και η εμπειρία των ιατρών είναι ελλιπής, λόγω της σπανιότητας εμφάνισης των νοσημάτων αυτών, αλλά και των συμπτωμάτων τους που πολλές φορές είναι παρόμοια με αυτά κοινών ασθενειών. Επίσης, επεσήμανε τα βασικά χαρακτηριστικά των σπανίων παθήσεων και των ορφανών φαρμάκων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κος Χρήστος Μαντάς, Γενικός Ιατρός, Συντονιστής της Ημερίδας, ευχαρίστησε τόσο τους Συνέδρους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, όσο και την ΕΕΣΠΟΦ για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της εξειδικευμένης ενημέρωσης που για πρώτη φορά πραγματοποιείται στη Ρόδο.

Τις επιμέρους ομιλίες σχετικά με τη συμπτωματολογία, διάγνωση και αντιμετώπιση συγκεκριμένων σπάνιων νοσημάτων, πραγματοποίησαν οι εξειδικευμένοι ιατροί:

  • Στυλιανός Καραταπάνης, Διευθυντής Α' Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπάνια νόσο Wilson.
  • Γεώργιος Καρατασάκης, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που παρουσίασε το θέμα της Διαφορικής Διάγνωσης των Βλεννοπολυσακχαριδώσεων στην Καρδιολογία.
  • Δήμος Γίδαρης, Παιδοπνευμονολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, επίσης αναφέρθηκε στις Βλεννοπολυσακχαριδώσεις και τη Διαφορική Διάγνωση στην Πνευμονολογία.
  • Βερονίκη Κομνηνάκα, Αιματολόγος, Επιμελήτρια Α’, Κέντρο Μεσογειακής Αναιμίας,
    Γ.Ν. Αθηνών «Λαϊκό», παρουσίασε τη Νόσο Gaucher.
  • Γιώργος Ντέτσκας, Νεφρολόγος, Νεφρολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ο οποίος ανέπτυξε τη συμπτωματολογία και θεραπεία της Νόσου Fabry.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στο πάνελ και τους συμμετέχοντες Επιστήμονες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές