Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ψυχικά νοσήματα. Το θέμα που επιλέχθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το 2014 είναι «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια».

Η Σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική νόσος η οποία καθιστά δύσκολο τον διαχωρισμό μεταξύ πραγματικών και μη πραγματικών γεγονότων και επηρεάζει τόσο τη σκέψη και τη λογική, όσο και το συναίσθημα και τη συμπεριφορά του ατόμου. Ο ασθενής με σχιζοφρένεια συνήθως πιστεύει σε παράλογα πράγματα (παραληρητικές ιδέες) και αντιλαμβάνεται αισθήσεις οι οποίες δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα (ψευδαισθήσεις).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κατατάσσει μέσα στις 10 νόσους με τη σοβαρότερη επιβάρυνση σε δείκτες καθημερινής, κοινωνικής και επαγγελματικής λειτουργικότητας στις ανεπτυγμένες χώρες και υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού παγκόσμια.

Το Psychologynow.gr, το επιστημονικό site της Ψυχολογίας στην Ελλάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τους τρόπους υποστήριξης, κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης των ατόμων με Σχιζοφρένεια και καλεί το κοινό να παρευρεθεί συμβάλλοντας με τη συμμετοχή του στην αποστιγματοποίηση των ψυχικών ασθενειών.

Η επιστημονική εκδήλωση, με θέμα «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια» θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου 2014, στην Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός, από τις 11:00 π.μ. μέχρι και τις 13:00.

 Οι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι:

  • Νικόλαος Δρόσος, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Επαγγελματικής Συμβουλευτικής, Ταμίας Δ.Σ. Π.Ε.Ψ.Α.Ε.
  • Μαρίνα Οικονόμου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής
  • Νικόλαος Παρίτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής
  • Ηλιάνα Σταμογιάννου, Συμβουλευτικός Ψυχολόγος, BSC, MSc, PsychD
  • Αργύρης Τσάκος, Κλινικός Ψυχολόγος Ψ.Ν.Α. και Κ.Ψ.Υ. Αγ. Αναργύρων, Γ.Γ. Π.Ε.ΝΟ.ΨΥ, Μέλος Σ.Ε.Ψ. και Ε.Ε. της Νέας Λακανικής Σχολής.

Συντονιστής: Χαράλαμπος Πίσχος, Ψυχολόγος, Ειδικός Γραμματέας Σ.Ε.Ψ,
Συνδημιουργός psychologynow.gr

H είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;