Τώρα λοιπόν που βρισκόμαστε στο μέσον του καλοκαιριού, καλόν είναι να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην κατάσταση των ποδιών μας, καθώς όχι μόνο η ζέστη αλλά και η υγρασία συν την κούραση είναι σαφώς επιβαρυντικοί παράγοντες.

Ελευθερία κινήσεων vs έλλειψης προστασίας

Τα πόδια μας το καλοκαίρι πρέπει να τα φροντίζουμε περισσότερο απ΄ ότι τον χειμώνα μιας και είναι περισσότερο εκτεθειμένα στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Το γεγονός ότι τα πόδια μας το καλοκαίρι ουσιαστικά δεν προστατεύονται αφού δεν φοράμε κάλτσες ούτε και κλειστά παπούτσια, από την μια δημιουργεί ελευθερία κινήσεων, από την άλλη όμως η κατάσταση περιπλέκεται.

Πως αντιμετωπίζουμε την ξηρότητα

Η ξηρότητα της επιδερμίδας των ποδιών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται δραστικά, το ίδιο όπως και οι κάλοι που εμφανίζονται στο πέλμα του ποδιού. Η έκθεση σε υπερβολική και συνεχή πίεση λόγω της μεγαλύτερης δραστηριότητας το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει σε σκάσιμο του πέλματος αλλά και του κάλου. Μπορούμε στην περίπτωση αυτή να βοηθήσουμε τα πόδια μας να μαλακώσουν ενυδατώνοντάς τα σε ζεστό νερό με σαπούνι ή με μια λίμα σχεδιασμένη για την περιποίηση των ποδιών ή μια ελαφρόπετρα, τρίβοντας τα σκληρά σημεία της ξηρής επιδερμίδας τους.

Αποτελεσματική για την ξηρότητα είναι η Hansaplast Anti-Callus με δράση κατά των σκληρύνσεων και η αλοιφή Hansaplast Repair & Care για σκασμένες φτέρνες ή ακόμη και φτέρνες που αιμορραγούν.

Φουσκάλες στα πόδια; Μην ξεχνάτε το επίθεμα!

Τα πόδια μας όμως μπορεί το καλοκαίρι να βγάλουν και φουσκάλες για τους ίδιους ακριβώς λόγους που εξηγήσαμε πιο πάνω. Στην περίπτωση αυτή το καλύτερο είναι να εφαρμόσουμε ένα επίθεμα και σε καμία περίπτωση να μην τρυπήσουμε την φουσκάλα.

Το επίθεμα προστατεύει από την πίεση των παπουτσιών, αποτρέπει πρόσθετη τριβή και απομονώνει το δέρμα από τη σκόνη και τα βακτηρίδια, που αλλιώς θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στην πληγή. 

Ενδεικτικά σε αυτή την περίπτωση είναι τα προϊόντα Hansaplast Επιθέματα για Φουσκάλες, Hansaplast Κρέμα Ανάπλασης Ποδιών, Hansaplast Anti Callus και Hansaplast Silver Active.

 

Προσοχή στην δυσοσμία…

Τα δύσοσμα πόδια επίσης είναι ένα άλλο πρόβλημα το καλοκαίρι λόγω και της μεγάλης ζέστης ή της εφίδρωσης. Εκτός από την καλή υγιεινή των ποδιών (πλύσιμο, χρήση κρέμας ποδιών, πούδρα κλπ.) καλό θα ήταν στην περίπτωση αυτή να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο σπρέι Αργύρου.

Για την προστασία από μύκητες, καλόν είναι να εντάξετε στην καθημερινότητά σας το ανθιδρωτικό ποδιών Hansaplast Silver Αctive, το οποίο παρέχει 48ωρή ασφαλή προστασία από τις οσμές.

Η ποιότητα σώζει!

Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε επίσης και στα παπούτσια που φοράμε το καλοκαίρι. Το καλύτερο θα ήταν να έχουν πολλούς πόρους για να μπορεί να αναπνέει το πόδι, ενώ για τις παντόφλες που θα φοράμε και εκεί η επιλογή θα πρέπει να είναι προσεκτική με δεδομένη την ποιότητά τους για να αποφεύγεται αφενός η επικίνδυνη τριβή και αφετέρου και η δυσοσμία.

Νύχια: ο καθρέφτης των ποδιών

Η κατάσταση των νυχιών των ποδιών θα πρέπει επίσης να είναι αντίστοιχα καλή καθώς τα νύχια πέρα από εστία μικροβίων είναι και αισθητικά επιβεβλημένο να είναι προσεγμένα. Τέλος, και επειδή η ζέστη συγκαίει τα πέλματα των ποδιών μας προκαλώντας δυσάρεστο συναίσθημα, καλό θα είναι να τα κρατάμε δροσερά πλένοντάς τα όσο πιο συχνά μπορούμε.

Απλές συμβουλές είναι όλες αυτές, που αν τις ακολουθήσουμε με προσοχή, θα διατηρήσουμε σε πολύ καλά επίπεδα την κατάσταση των ποδιών μας που συν τοις άλλοις δέχονται και όλο το βάρος του σώματός μας. Απλές αλλά ουσιαστικές συμβουλές.

Μην ξεχνάμε ότι η υγεία του σώματος ξεκινάει από τα πόδια.

Επιμέλεια: Μάνος Αρβανιτάκης Ποδίατρος - Queen Margaret University College Edinburgh Phd in podiatry - (αρ. 13275)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''