Τα προβιοτικά, είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί με φιλική δράση προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ιδιαίτερα γνωστά για την ευεργετική τους δράση στο γαστρεντερικό και πεπτικό σύστημα, αφού επαναφέρουν την ισορροπία στην εντερική χλωρίδα και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά φουσκώματα, πρηξίματα, συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και πλήθος άλλων περιπτώσεων. Άλλωστε, ο πρωταρχικός στόχος της χρήσης προβιοτικών ήταν να βελτιωθεί η σύνθεση της εντερικής χλωρίδας από ένα δυνητικά επιβλαβές περιβάλλον σε ένα περιβάλλον ευεργετικό για τον ξενιστή.

Η πρόσληψη προβιοτικών μπορεί να γίνει μέσω της τροφής (κεφίρ, ξινόγαλα, γιαούρτια, τουρσί) και, κυρίως, μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Η ποικιλία και η ποσότητα που είναι διαθέσιμη μέσα από τα συμπληρώματα διατροφής είναι πολύ μεγαλύτερη και εμλουτισμένη από αυτή της τροφής. H Lanes με γνώμονα την διαρκή διερεύνηση φυσικών διατροφικών συστατικών που διακρίνονται για τις επιδόσεις, τις μελέτες, την ποιότητα, την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους, δημιουργεί συμπληρώματα διατροφής που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες. To ProbioAde, ένα φυσικό σκεύασμα που συνδυάζει στη σύνθεση του προβιοτικά, πρεβιοτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Η σύνθεση του ProbioAde είναι ικανή να προλάβει ή να αντιμετωπίσει καταστάσεις που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα, ενώ παράλληλα μπορεί να συμβάλει στη γενικότερη ενίσχυση και τόνωση του οργανισμού.

Αρκετές υποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν γενικότερα την ενδογενή μικροχλωρίδα. Το δέρμα, όπως και όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος έχει το δικό του μικροβίωμα, δηλαδή το σύνολο των γονιδιωμάτων των μικροβίων που περιέχονται σε αυτό. Το μικροβίωμά του περιέχει πλήθος προβιοτικών οργανισμών που είναι υπεύθυνοι για την προστασία του από εχθρικά βακτήρια, ρύπους και την επίδραση των ελευθέρων ριζών. Όντας το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, το δέρμα σε πολλές περιπτώσεις, αποτελεί δείκτη του συνολικού επιπέδου υγείας και ευεξίας ενός ατόμου.

Η χρήση των προβιοτικών για την υγεία και την προστασία του δέρματος δεν έχει, μέχρι στιγμής, εξεταστεί ενδελεχώς. Ωστόσο, τα δεδομένα κάποιων μελετών είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και θετικά. Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην όψη αλλά και την ανοσοποιητική δράση του δέρματος. Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να περιοριστούν ή να προληφθούν με την κατάλληλη θρέψη και, επιπρόσθετα, με τη χρήση ορισμένων προβιοτικών, αφού μετά από χορήγησή τους φάνηκε να συμβάλλουν στην ενίσχυση της δερματικής ανοσολογικής ομοιόστασης.

Όπως και η γενική επιρροή των προβιοτικών στο δέρμα δεν έχει εξακριβωθεί, έτσι ούτε και ο ακριβής μηχανισμός δράσης των προβιοτικών ως προς την φωτοπροστασία του δέρματος. Οι μικροοργανισμοί που έχουν μελετηθεί περισσότερο και το αποτέλεσμα τους είναι θετικό σε σχέση με την υγεία του δέρματος, την φωτοπροστασία και την αντιγήρανση είναι οι Lactobacillus acidophilus και το Bifidobacterium longum σε συνδυασμό με τον σακχαρομύκητα Saccharomyces cerevisiae. Μάλιστα, ο εν λόγω σακχαρομύκητας χρησιμοποιείται πλέον και στην παρασκευή δερμοκαλλυντικών, αφού δρα αποτελεσματικά κατά του οξειδωτικού στρες και της φωτογήρανσης.

Η σύνθεση του ProbioAde μπορεί, βάσει των παραπάνω να κριθεί ιδανική για την υγεία και την προστασία του δέρματος. Το μοναδικό σύμπλεγμα Bifidolactus που περιέχει αποτελείται από 10 διαφορετικά στελέχη ζωντανών βακτηρίων, τα οποία είναι ειδικά επιλεγμένα για να έχουν την καλύτερο συνεργικό αποτέλεσμα. Στα 10 αυτά στελέχη συμπεριλαμβάνονται και τα Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum και Saccharomyces cerevisiae. Η δράση των μικροοργανισμών του ProbioAde ενισχύεται λόγω των πρεβιοτικών που περιέχει. Οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS) αποτελούν τροφή των προβιοτικών και συμβάλλουν στην καλύτερη αξιοποίηση τους από τον οργανισμό. Επιπλέον, η παρουσία βιταμινών Β που αποτελούν τροφή για το δέρμα, βιταμίνης C που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μετάλλων και ιχνοστοιχείων αποτελούν την ιδανική φόρμουλα θρέψης και ενίσχυσης της προστασίας του δέρματος από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UV.

Τα συμπληρώματα διατροφής Lanes, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, αλλά και τη μεγάλη επιβάρυνση που προκαλεί ο τρόπος ζωής μας σήμερα, παρουσιάζουν τη νέα σειρά «Ade», με στόχο να καλύψουν κάθε ανάγκη σωστής λειτουργίας του σώματος.

Το ProbioAde βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων με προτεινόμενη λιανική τιμή στα 7,50€. Γνωρίστε όλη τη σειρά «Ade» της Lanes στο www.laneshealth.gr 

Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)
[email protected]

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης