Το Ιatronet παρευρέθηκε στην παρουσίαση επιστημόνων από το εξωτερικό, για την ξηροστομία. Οι Jorge Rodriguez-Vilaboa, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Biocosmetics, Susana Sardón φαρμακοποιός, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της Biocosmetics και ερευνήτρια στο George Town University και Dr Laura Cerezo, Senior Radiation Oncologist and Associate Professor of Madrid University μας μίλησαν για τις επιπτώσεις της ξηροστομίας και την αντιμετώπισή της.

Το σάλιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον οργανισμό, αφού μας επιτρέπει να επιζήσουμε. Σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ποιότητα ζωής που έχουμε.

Διατηρεί τη δομή των δοντιών και τα καθαρίζει, καθώς και την υγεία του βλεννογόνου.

Αν δεν έχουμε σάλιο δημιουργούνται αλλαγές που έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα με την ομιλία, τη γεύση, τη δοκιμή τροφών, αίσθηση ότι τα δόντια κολλάνε και αίσθηση καψίματος στη γλώσσα. Η έλλειψη σάλιου επηρεάζει τα ούλα, τη γλώσσα και άλλους ιστούς στο στόμα οι οποίοι εμφανίζουν οίδημα και δίνουν άβολη αίσθηση.
Με την ξηροστομία είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί πιο γρήγορα διάβρωση των δοντιών και περιοδοντική νόσος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής νομίζει ότι θα πεθάνει, καθώς έχει πρόβλημα κατάποσης. Για να καταπιεί την τροφή του μπορεί να πίνει νερό αλλά καταλαβαίνει ότι αυτός ο τρόπος δεν τον ανακουφίζει.

Η ξηροστομία αποτελεί πρόβλημα για τον ασθενή, καθώς δυσκολεύει την καθημερινότητά του και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του. Για παράδειγμα, όταν είναι αναγκασμένος να κουβαλάει νερό μαζί του όταν βγαίνει έξω ή όταν πίνει νερό για να βοηθήσει την κατάποση.

Η ξηροστομία μπορεί να εμφανιστεί ως σύμπτωμα λόγω νόσου ή λήψης φαρμάκου. Στις νόσους περιλαμβάνονται ο σακχαρώδης διαβήτης, το σύνδρομο Sjogren’s, και η νόσος του Πάρκινσον. Επίσης, ξηροστομία μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς που λαμβάνουν πολλά φάρμακα καθώς και σε καρκινοπαθείς μετά από ακτινοβολίες.

Στα φάρμακα που συνδέονται με την ξηροστομία περιλαμβάνονται τα αντισταμινικά, ορισμένα αντιυπερτασικά, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά και ορισμένα αναλγητικά.

Η ξηροστομία μπορεί να συμβεί σταδιακά οπότε ο ασθενής αργεί να το καταλάβει και σε ορισμένες περιπτώσεις η διάγνωση καθυστερεί και ατροφούν οι σιελογόνοι αδένες.

Ωστόσο, υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή με ξηροστομία.

Τα προϊόντα XEROSTOM με saliactive, ένα δραστικό μηχανισμό ενεργοποίησης σάλιου, αποτελούν φυσικό ενυδατικό για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας. Ενεργοποιούν την παραγωγή σάλιου αν δεν έχουν ατροφήσει οι σιελογόνοι αδένες και δεν έχουν παρενέργειες.

Σε έρευνα που έγινε σε 40 άτομα, στις ΗΠΑ, με τη χρήση τους παρατηρήθηκε μείωση των συμπτωμάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η παραγωγή του σάλιου αυξήθηκε κατά 200%. Με τη μείωση των συμπτωμάτων βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η σειρά αποτελείται από 6 προϊόντα. Δεν περιέχει ζάχαρη και αλκοόλ, ενώ περιέχει ελαιόλαδο και ουδέτερο pH.

Ο ασθενής τα προμηθεύεται από τα φαρμακεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]