Όλες οι σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στις νεφρικές παθήσεις που αφορούν τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία, θα βρεθούν στο επίκεντρο του 4ου Νεφρολογικού Συμποσίου Κεντρικής Ελλάδος, το οποίο θα λάβει χώρα 25 - 27 Νοεμβρίου 2016, στο ξενοδοχείο Larissa Imperial, στη Λάρισα.

Tο Νεφρολογικό Συμπόσιο 2016, υπό την προεδρεία του Ιωάννη Στεφανίδη, Καθηγητή Παθολογίας - Νεφρολογίας, Διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνεται από την Ακαδημία Νεφρολογίας Κεντρικής Ελλάδος και την Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Το πρόγραμμα του Συμποσίου περιλαμβάνει ποικίλα θέματα, τα οποία, παράλληλα με τη Νεφρολογία, θα αφορούν και μεγάλο φάσμα των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων. Κεντρικός στόχος είναι η συμβολή σε μια αποτελεσματικότερη και ορθότερη αντιμετώπιση των νεφρικών παθήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, η συνεργασία, τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και στον εργασιακό χώρο όλων των επαγγελματιών υγείας, είναι απολύτως απαραίτητη.

Το πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου με στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις και κλινικά φροντιστήρια, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο παγκοσμίου φήμης νεφρολόγος Prof. Juergen Floege, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Άαχεν της Γερμανίας. Η ομιλία του, θα αφορά τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα στην παθογένεια και τη θεραπεία της IgA νεφροπάθειας, η οποία είναι η πιο συχνή σπειραματονεφρίτιδα.

Η νοσηλευτική ημερίδα, η οποία θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Συμποσίου, έχοντας ως θέμα τη φροντίδα του χρόνιου νεφροπαθή, θα συντελέσει στον εμπλουτισμό της θεματολογίας του συμποσίου.

Επίσης, για μια ακόμη χρονιά, θα δοθεί βήμα σε νεότερους, ταλαντούχους επιστήμονες με σκοπό την ευρύτερη προώθηση της νέας γνώσης και τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων. Για το λόγο αυτό, ομιλίες τόσο για τη διάγνωση και αντιμετώπιση νεφρικών διαταραχών στον καρκίνο όσο και για το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, από διακεκριμένους επιστήμονες της Ουρολογικής, της Ογκολογικής και της Νεφρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λαρίσης, αποτελούν μέρος του προγράμματος.

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Νεφρολογικού Συμποσίου, Ιωάννης Στεφανίδης, «τα κύρια αίτια της χρόνιας νεφρικής νόσου είναι η αγγειακή νεφρική νόσος, η διαβητική νεφροπάθεια και οι σπειραματοπάθειες. Ιδιαίτερη βαρύτητα επέχουν στην αντιμετώπιση των νεφροπαθειών η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή θεραπεία. Παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ηλικία καθώς και η οικογενειακή προδιάθεση πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν για την έγκαιρη διάγνωση μιας νεφροπάθειας. Η ορθή αντιμετώπιση σε πρώιμα στάδια μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα της χρόνιας νεφρικής νόσου και παράλληλα αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για την πρόληψη του τελικού σταδίου και του τεχνητού νεφρού. Το Νεφρολογικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδος 2016 φιλοδοξεί να γίνει αρωγός στην γενίκευση της επιστημονικά ορθής αντιμετώπισης των νεφρικών παθήσεων».

Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια πάθηση η οποία σύμφωνα με μεγάλες επιδημιολογικές καταγραφές στις ΗΠΑ προσβάλλει σχεδόν το 10% του πληθυσμού. Τα αρχικά στάδια είναι ασυμπτωματικά και ενώ ο ασθενής δεν παρουσιάζει ενοχλήσεις μπορεί σταδιακά να οδηγηθεί, σε χρονικό διάστημα μηνών ή ετών, σε χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Στο στάδιο αυτό απαιτείται θεραπεία με τεχνητό νεφρό η οποία για τον ασθενή και την κοινωνία είναι ένα βαρύτατο φορτίο και η οποία παρουσιάζει σήμερα συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

Το 4ο Νεφρολογικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδος μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME-UEMS, με 16 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.

Τέλος, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δικαίωμα παραλαβής πιστοποιητικού με μοριοδότηση έχει κάθε σύνεδρος ιατρός ο οποίος έχει παρακολουθήσει 60% των ωρών του επιστημονικού προγράμματος. Δορυφορικά συμπόσια και διαλέξεις επιχορηγούμενα από φαρμακευτικές εταιρίες δεν μοριοδοτούνται. Η καταμέτρηση του χρόνου παρακολούθησης θα γίνεται με τη χρήση αναγνωστών γραμμωτού κώδικα (barcode scanners) στις κονκάρδες των συνέδρων.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο