Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, όπου και πραγματοποιήθηκε λήψη δειγμάτων μυελού των οστών, από δότες εθελοντές.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα και χαιρετισμό της Κας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών και Μέλους Δ.Σ. Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛ.Ο.Κ., η οποία αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών, η οποία έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες, με τη συνολική επιβίωση να έχει διπλασιασθεί τα τελευταία 30 χρόνια λόγω της εισαγωγής νεότερων και αποτελεσματικότερων θεραπειών. Κάτω από την ομπρέλα του Κ.Ε.Φ.Ι., παρουσίασε την ομάδα ΧΜΛ, με υπεύθυνη το μέλος και εθελόντρια του Συλλόγου κα Αθανασία Σαμαρά η οποία στηρίζει τους συμπάσχοντες με ενημέρωση, ανταλλαγή χρηστικών πληροφοριών για να σταθούν στα πόδια τους,  και να προχωρήσουν. Ολοκληρώνοντας ενημέρωσε σχετικά με το νέο Πρόγραμμα για την Κατ’ οικον Υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αθηναίων. Το Πρόγραμμα ΣτηρίΖΟΥΜΕ είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Νοσηλείας, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. και του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος Stavros Niarchos Foundation. που πίστεψε στο όραμά και υποστήριξε το έργο με την ευγενική του χορηγία.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε και η Κα Ιωάννα Καραβάνα, Πρόεδρος Δ.Σ Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας και μέλος Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αιματολογικό  καρκίνο, ειδικότερα δε οι κάτοικοι της ελληνικής περιφέρειας. Συγκεκριμένα, η Κα Καραβάνα αναφέρθηκε στις ολοκληρωμένες δράσεις και στο σχεδιασμό της ΕΛΛ.Ο.Κ. για την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν στους ασθενείς.

Χαιρετισμό απηύθυνε η κα Αθανασία Σαμαρά, Επικεφαλής Ομάδας Ασθενών με ΧΜΛ του «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, παρουσίασε video της προέδρου του Συλλόγου για τους όγκους GIST στην Ιταλία, κα Barbara Tamagni, το οποίο αναφερόταν στα γενόσημα, καθώς και το πόσο ασφαλές είναι να γίνεται φαρμακολογικό zapping από γενόσημο σε γενόσημο.

Η Δρ. Μαρία Παγώνη, Αιματολόγος, Αιματολογική - Λεμφωμάτων Κλινική, Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών ΜΜΜΟ, Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», στο προεδρείο της ημερίδας συντόνιζε τις επιστημονικές ενότητες, οι οποίες κάλυψαν το εύρος των αιματολογικών κακοηθειών.

Ακολούθησε η πρώτη ομιλία του Δρ. Ιωάννης Τσώνης, Αιματολόγος, Αιματολογική - Λεμφωμάτων Κλινική & Μονάδα ΜΜΟ, Γ.Ν. «Ευαγγελισμός» σχετικά με την «Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία». Πιο συγκεκριμένα ο γιατρός ανέφερε, ότι η ΧΜΛ είναι ένα νόσημα με καλή πρόγνωση, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές, είναι δυνατή η διακοπή της θεραπείας, τουλάχιστον για ένα ποσοστό ασθενών. Τόνισε, ότι σημασία έχει για την καλή έκβαση η σωστή διάγνωση και αξιολόγηση του ασθενούς, η σωστή επιλογή της θεραπείας (ασφάλεια, κόστος, κατευθυντήριες οδηγίες και εμπειρία), γενικότερα εξατομικευμένη προσέγγιση. Επίσης, για καλή έκβαση είναι σημαντική η παρακολούθηση και τροποποίηση του θεραπευτικού σχεδιασμού, όταν κριθεί αναγκαίο, καθώς και η συμμόρφωση του ασθενούς.

Τη σκυτάλη παρέλαβε η Δρ. Παναγιώτα Γιαννούλια, Επικουρικός Ιατρός - Επιμελήτρια Β', Αιματολογική Κλινική Λεμφωμάτων & ΜΜΜΟ, «Ευαγγελισμός» με θέμα, τη «Χρόνια Λεμφογενή Λευχαιμία». Η κα Γιαννούλια επεσήμανε, ότι πρόκειται για νόσημα με αργή εξέλιξη και το θεραπευτικό τοπίο μεταβάλλεται ταχύτατα με την εισαγωγή νέων αποτελεσματικών φαρμάκων. Συμπερασματικά δήλωσε επίσης, ότι η σωστή επιλογή θεραπείας βασισμένη στις συννοσηρότητες, στο μοριακό και γενετικό έλεγχο, αύξησε τα ποσοστά ανταπόκρισης και μείωσε τις παρενέργειες.

Για τις Αιματολογικές κακοήθειες στους ηλικιωμένους μίλησε η Δρ. Ανθή Μπούχλα, Αιματολόγος, Ακαδημαϊκή Υπότροφος ΕΚΠΑ, Αιματολογική Μονάδα Β' Προπαιδευτική Κλινική, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ». Η κα Μπούχλα τόνισε, ότι η χορήγηση της AZA βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει σημαντικά τις ημέρες νοσηλείας των ασθενών. Συμπερασματικά δήλωσε, ότι σε ηλικιωμένους ασθενείς με ΟΜΛ και βλάστες >30%, η χορήγηση απομεθυλιωτικών παραγόντων βελτιώνει την OS με ανεκτό προφίλ παρενεργειών.

Η Δρ. Μαρία Γαβριατοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Θεραπευτικής - Μεθοδολογίας Κλινικής Έρευνας, Παθολόγος Ογκολόγος Γ.Ν. «Αλεξάνδρα», Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μας παρουσίασε το Πολλαπλό Μυέλωμα, μια νόσος με αυξανόμενη συχνότητα, εύκολη διάγνωση αρκεί να το υποπτευόμαστε. Συμπερασματικά ανέφερε ότι, η θεραπεία επιλογής είναι Αυτόλογη Μεταμόσχευση ή MPT/MPV σε ηλικιωμένους ασθενείς, όπου η Bορτεζομίδη, θαλιδομίδη και λεναλιδομίδη έχουν αποδεδειγμένη αντιμυελωματική δράση και χρησιμοποιούνται μόνα ή σε συνδυασμό με άλλα σκευάσματα τόσο στην έφοδο όσο και στην υποτροπή. Επίσης, με πολλαπλές εγκρίσεις φαρμάκων το 2016 αλλάζουν την ιστορία του νοσήματος (π.χ. Μονοκλωνικά αντισώματα, Ανoσοσθεραπεία, CAR-Tcells).

Ο Δρ. Παναγιώτης Οικονομόπουλος, Επικουρικός Επιμελητής Β', Αιματαλογική Κλινική, Νοσοκομείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών/παρουσιάσεων ιατρών με την ομιλία της με θέμα: «Λεμφώματα». Ο κ. Οικονομόπουλος επίσης, έδωσε έμφαση στα νέα φάρμακα τα οποία έχουν πάρει έγκριση ως θεραπεία όχι μόνο δεύτερης ή τρίτης γραμμής αλλά και πρώτης γραμμής. Η κλασική ΧΜΘ στην παρούσα φάση αποτελεί ακόμη το Gold Standard για την αντιμετώπιση των ασθενών, εντούτοις όλο και αυξάνονται τα δεδομένα για την αξία των νεότερων θεραπειών. Έντονη είναι η προσπάθεια για εξατομίκευση της θεραπείας λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες κατευθυντήριες οδηγίες που υπάρχουν και τα προφίλ του ασθενή. Στόχος είναι η βελτιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος με την εμφάνιση των λιγότερων παρενεργειών. Μένουν όμως ακόμη πολλά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με την διάρκεια των θεραπειών, το πλάνο παρακολούθησης των ασθενών, τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα ακόμη και αυτές οι στοχευμένες θεραπείες, αλλά και το κόστος που μπορεί να έχουν με αποτέλεσμα να είναι  απαγορευτικές σε κάποια συστήματα υγείας.

Για την ψυχολογική διάσταση μας μίλησε η Δρ. Εύη Πάσχου, Ψυχίατρος, Εκπαιδευθείσα στην Ψυχανάλυση στην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία. Το θέμα της : «Θεωρώ ότι η ψυχή και το σώμα αλληλοεπηρεάζονται απόλυτα. Και η ψυχική κατάσταση, όταν μεταβάλλεται μεταβάλλει μαζί της και τη σωματική. Και η σωματική κατάσταση και εκείνη, όταν μεταβάλλεται, μεταβάλλει μαζί της και την ψυχική» (Αριστοτέλης «Φυσιογνωμικά» 808 β-12). Η γιατρός με αφορμή, τα λόγια του Αριστοτέλη, ότι η ιατρική είναι μόνο ψυχοσωματική, εστίασε πάνω στον άνθρωπο που αρρώστησε και όχι πάνω στην αρρώστια του ανθρώπου, φτάνουμε σε αυτό που ο Victor von Weiszäcker ονόμαζε, κλινική αντικειμενικότητα. Συμπερασματικά, απορρέει η βεβαιότητα, ότι ψυχολογικές και ψυχιατρικές θεραπείες μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά δίπλα στις καθαρά ογκολογικές θεραπείες με τεράστια οφέλη για τον πάσχοντα, αλλά και το περιβάλλον του. Υποστήριξε ότι, θα ήταν πολύ ωφέλιμο να συμπεριληφθεί ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος στην ομάδα των θεραπόντων ιατρών του ογκολογικού ασθενούς.

Ολοκλήρωσε η κα Ηλιοστάλακτη Βαβούλη, η οποία μοιράστηκε την προσωπική της εμπειρία, ως ασθενής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου