«Καινοτόμα ιατροτεχνολογικά επιτεύγματα, που αφορούν στην ιατρική διάγνωση και θεραπεία, έρχονται καθημερινά να βοηθήσουν στη μάχη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Εξομοιωτές ακριβείας τεχνικά δυσχερών χειρουργικών επεμβάσεων, μέθοδοι στόχευσης νευρικών κυττάρων και συνάψεων με τη βοήθεια της οπτογενετικής, περίπλοκα υβριδικά απεικονιστικά συστήματα, «έξυπνα» προσθετικά μέλη που επικοινωνούν με το υπόλοιπο σώμα, εξελιγμένα λογισμικά που περιέχουν ακολουθίες επαύξησης της διακριτικής ικανότητας και ραφιναρισμένης επεξεργασίας της απεικόνισης, μοντέρνα βιοσυμβατά υλικά για όργανα, μοσχεύματα και ενδοπροσθέσεις, βιοδείκτες υποβοήθησης της επιλογής εξατομικευμένης αγωγής, καθώς και πολυσύνθετα συστήματα τηλεϊατρικής, αποτελούν λίγες μόνο από τις πρωτοποριακές εφαρμογές που μετασχηματίζουν την παροχή φροντίδων υγείας.

Η σύγκλιση πολλών και καινούριων γνωστικών πεδίων που ανοίγουν νέους ορίζοντες στην κατανόηση των παθοβιολογικών διεργασιών και οι πραγματικά εντυπωσιακές τεχνολογίες που εφαρμόζονται στην επίλυση προβλημάτων, προτάσσουν την αναγκαιότητα για αναθεωρημένη προσέγγιση του ανθρώπινου οργανισμού, με λειτουργικά ενσωματωμένες έννοιες της σχετικότητας, της κβαντομηχανικής, της χαοτικής δυναμικής, κ.ά. Η εξέλιξη της επιστημονικής σκέψης σε άλλα πεδία παραδόξως πολύ λίγο έχει επηρεάσει την ιατρική σκέψη και πρακτική, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές να μοιάζουν επιστημολογικά ερασιτεχνικές ή πολύ επιφανειακές ή εμπειρικές. Η διαιώνισή τους πιθανώς αντανακλά την άγονη αυτάρκεια επαγγελματιών υγείας, συσχετισμούς ισχύος, ιδιοτελείς οριοθετήσεις, κλπ. Ενθυμούμενοι με ενάργεια την απόφανση του Ιπποκράτη, «οὐκ ἔνι ἱατρικήν εἰδέναι, ὅστις μή οἶδεν ὅ τι ἐστίν ἄνθρωπος», είναι πλέον καιρός να εμπλουτίσουμε την ιατρική με όλες τις συναφείς επιστήμες και προσεγγίσεις των μυστηρίων της ζωής, που εξιχνιάζουν τη μοναδικότητα του ανθρώπου».

Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Αθανάσιος Νοτόπουλος, Διευθυντής Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής Ιπποκρατείου ΓΝΘ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 3ου Exploring Novel Medical Frontiers 2018 Περιφερειακού Ιατρικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται από τις 26 έως και τις 28 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη.

Η θεματολογία του φετινού συνεδρίου, που ξεπερνά σε συμμετοχή κάθε προηγούμενο, κινείται στους εξής άξονες:

  • οι καινοτομίες της ιατρικής πρακτικής στις διάφορες ειδικότητες
  • η σύγκλιση πολυσχιδών ερευνητικών προσπαθειών προς την εξατομικευμένη ιατρική
  • τα ζητούμενα, οι περιορισμοί και οι προοπτικές της απεικόνισης 
  • η βέλτιστη οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
  • καινοτόμα εργαλεία διοίκησης στον Δημόσιο τομέα

Προσκεκλημένοι και θεματικές ενότητες

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα χαιρετίσουν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος, η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ σημαντικές θα είναι οι ομιλίες ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Μεταξύ πολλών άλλων εκλεκτών ομιλητών, ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης θα μιλήσει για Ερευνητικά Προγράμματα και Εξατομικευμένη Ιατρική, ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, η Αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ Χρυσούλα Νικολάου για τη Μεταρρύθμιση Ιατρικών Ειδικοτήτων, ο Δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος για τις Δημοτικές πρωτοβουλίες φροντίδας υγείας, ο Amin Rajan από το Chirec Medical Center-Βρυξέλλες για τη Stretta, μία καινοτόμα, μη χειρουργική, τεχνική για την ενδοσκοπική ανάταξη της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης με ραδιοσυχνότητες, κ.ά.

Μερικές από τις εισηγήσεις του Συνεδρίου αφορούν στις προσπάθειες που γίνονται για την βελτιστοποίηση της παροχής υπηρεσιών υγείας, τα βασικά προβλήματα που προκύπτουν στη διοίκηση ενός ελληνικού δημόσιου νοσοκομείου, την ανάπτυξη της ιατρικής έρευνας σε συνάρτηση με την οικονομία των νοσοκομείων, αλλά και θέματα όπως Παιδιατρική και κατ οίκον νοσηλεία, Ηθικός κίνδυνος και προκλητή ζήτηση, Βιολειτουργικά τρόφιμα, Γονιδιακή τράπεζα σπάνιων νοσημάτων, Ελάχιστα επεμβατική καρδιοχειρουργική, Εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Εφαρμογές βλαστοκυττάρων και νανοσωματιδίων, κ.ά.

Σε στρογγυλές τράπεζες θα συζητηθούν θέματα όπως: Τοπική Κοινωνία και Υγεία, Στην αιχμή της Ανοσολογικής Έρευνας, Καινοτομίες στην Πυρηνική Ιατρική, Μοντέλα προσομοίωσης βιομορίων και αλληλεπιδράσεων, Η σχέση γιατρού-ασθενή.

Διοργάνωση: Νευροχειρουργικό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής Ιπποκράτειο ΓΝ Θεσσαλονίκης, Ελληνική Εταιρεία Ανοσολογίας, Αυτοτελές Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Ιπποκράτειο ΓΝΘ, Εργαστήριο Νευροπληροφορικής ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

Το Συνέδριο μοριοδοτήθηκε με 20 μόρια CME και η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους.

Πληροφορίες: http://www.enmf.eu  

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης