Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε από την εταιρεία "OPTIMA Α.Ε." σχετικά με την ανάκληση συσκευασμένου τυριού, καθώς, στο πλαίσιο αυτοελέγχου, διαπιστώθηκε σε αυτό η ύπαρξη του παθογόνου μικροοργανισμού Listeria monocytogenes. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν "ΜΑΝΟΥΡΙ ΗΠΕΙΡΟΣ", σε συσκευασία των 200g, με ημερομηνία λήξης 18.12.2018, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται για την εταιρεία "ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.Β.Ε." από την "ΜΠΙΖΙΟΣ Α.Ε.". Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανάκληση της ανωτέρω παρτίδας του εν λόγω προϊόντος, ενώ, από πλευράς ΕΦΕΤ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε επίσης μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση μη αλκοολούχων ποτών kombucha, σε διάφορες γεύσεις, με την εμπορική ονομασία "Karma", των οποίων ορισμένες συσκευασίες είναι ελαττωματικές. Η Γαλλική εταιρεία "Biogroupe S.A." ανακαλεί προληπτικά τις ακόλουθες συσκευασίες των 500 ml, εξαιτίας αύξησης της πίεσης στη γυάλινη φιάλη, η οποία, σε συνδυασμό με την ελαττωματική συσκευασία, λόγω αστοχίας στην κατασκευή της, έχει σαν αποτέλεσμα την πιθανή εκτίναξη του πώματος. Τα εν λόγω προϊόντα διακινούνται στην Ελλάδα από την εταιρεία "Green Bay & Company Ε.Π.Ε.".

Οι ελαττωματικές συσκευασίες αφορούν στις παρακάτω γεύσεις :

  • Karma Kombucha Lemon 500ml με ημερομηνία λήξης την 22/02/2019.
  • Karma Kombucha Ginger 500ml με ημερομηνία λήξης τις 14/02/2019 & 20/02/2019.
  • Karma Kombucha Raspberry 500ml με ημερομηνία λήξης την 27/02/2019.

Από πλευράς ΕΦΕΤ, οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και καλούνται οι καταναλωτές να μην ανοίξουν τις ελαττωματικές συσκευασίες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου