Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας σχετικά με την αύξηση των ανασφάλιστων με μηδενική πρόσβαση σε δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία και τις ενέργειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της δραματικής αυτής κατάστασης, κατέθεσε σήμερα η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: α) τον Υπουργό Υγείας και β) τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

ΘΕΜΑ: Πληθαίνουν οι ανασφάλιστοι με μηδενική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία

Η τραγική περίπτωση 66χρονου καρκινοπαθή ο οποίος έχασε τη ζωή του γιατί δεν απέκτησε εγκαίρως πρόσβαση στην απαραίτητη νοσοκομειακή περίθαλψη, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αναδεικνύει για άλλη μία φορά τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας για χιλιάδες συμπολίτες μας.

Μόνη επιλογή για τους ανθρώπους αυτούς είναι να απευθυνθούν στα κοινωνικά ιατρεία. Στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, 10.000 ασθενείς έχουν επισκεφθεί τα τελευταία δύο χρόνια το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, και καθημερινά κλείνονται 15 με 20 ραντεβού σε κάθε τμήμα: οδοντιατρείο, παθολογικό, ψυχιατρικό, ορθοπεδικό, παιδολογικό και νευρολογικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Free Sunday (αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα tvxs.gr), οι πολίτες που απευθύνονται στα κοινωνικά ιατρεία ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: ανασφάλιστοι (είτε λόγω μακροχρόνιας ανεργίας είτε γιατί έκλεισαν την επιχείρησή τους), εργαζόμενοι σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας καθώς και μετανάστες. Εκτός αυτών, όμως, είναι και αρκετοί οι πολίτες που προσφεύγουν στις δομές αυτές γιατί ο μισθός ή η σύνταξη που λαμβάνουν είναι τόσο χαμηλοί που αδυνατούν να καλύψουν έστω και την απαιτούμενη συμμετοχή, η οποία αυξήθηκε ακόμα περισσότερο με την υποχρέωση καταβολής ενός ευρώ ανά συνταγή.

Ειδικά για περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων, όπως είναι ο καρκίνος, το κόστος νοσηλείας και θεραπείας είναι ιδιαίτερα δυσβάσταχτο (7 - 8.000 ευρώ μόνο για χημειοθεραπείες ενώ μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ μαζί με τις αναγκαίες εξετάσεις αλλά και στην περίπτωση χειρουργικής επέμβασης).

Αφήνεται, λοιπόν, στην καλή διάθεση των ιατρών, των νοσηλευτών και των διοικήσεων των νοσοκομείων η παροχή περίθαλψης και νοσηλείας στους ανθρώπους αυτούς από το δημόσιο σύστημα υγείας, σε μία περίοδο που και οι εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων εμφανίζουν σημαντικές μειώσεις.

Η πρόσφατη εξαγγελία για τη δημιουργία προγράμματος κάλυψης με βιβλιάριο πρόνοιας σε 180.000 δικαιούχους (εφημερίδα Real) αποτελεί μία θετική εξέλιξη αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίνει αποφασιστική λύση στο πρόβλημα, από τη στιγμή που, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, περίπου 3 εκ. συμπολίτες μας έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη (άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένοι).

Εξάλλου, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κάλυψη με βιβλιάριο πρόνοιας, η διαδικασία έγκρισης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα (γνωμάτευση θεράποντος ιατρού Δημοσίου Νοσοκομείου Ε.Σ.Υ. που να αιτιολογεί με πλήρη και σαφή τρόπο την ανάγκη εκτέλεσης καθώς και το απαιτούμενο κόστος, έγκριση του Συντονιστή Διευθυντή του αρμοδίου ιατρικού τμήματος, ύπαρξη της σύμφωνης γνώμης του Επιστημονικού Συμβουλίου, έγκριση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, έγκριση του Διοικητή του Νοσοκομείου και υποβολή του φακέλου για έγκριση στο Υπουργείο Υγείας), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πολλές φορές η ίδια η ζωή των ασθενών.

Επειδή η διασφάλιση καθολικής πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας,
Επειδή, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί για περιστολή των δαπανών στο χώρο της υγείας έχουν ως αποτέλεσμα την εισαγωγή φραγμών στην πρόσβαση αντί για την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την μείωση της σπατάλης, με καταπολέμηση, για παράδειγμα, της διαφθοράς στο χώρο των προμηθειών υγείας,
Επειδή, με βάση και τις αναφορές από τις κατά τόπους δομές παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία), η κατάσταση τείνει να λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης και ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους ασθενείς λόγω έλλειψης πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για να διασφαλίσετε την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας σε πολίτες που έχουν βρεθεί χωρίς καμία ασφαλιστική κάλυψη και ποιο το αποτέλεσμα των ενεργειών σας αυτών;
2) Πόσα αιτήματα έχουν υποβληθεί για την παροχή έγκρισης για δωρεάν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας και σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύνατους προς το Υπουργείο σας τα τελευταία δύο χρόνια, πόσα από αυτά έχουν εγκριθεί και πόσο χρονικό διάστημα μεσολάβησε από την υποβολή του αιτήματος μέχρι την έγκρισή του κατά μέσο όρο;
3) Ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει το Υπουργείο σας για την καλύτερη συνεργασία με τις κοινωνικές δομές παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία) αλλά και με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα τις ατομικές συνθήκες σε τοπικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ασθενών που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα της αναγκαίας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;

Η ερωτώσα βουλευτής

Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης