Μέτρα για την πιστοποίηση της λειτουργίας των νόμιμων ηλεκτρονικών φαρμακείων και διακοπή της λειτουργίας των ιστοσελίδων των παράνομων φαρμακείων ζητά με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Δημοσίας Τάξης στη Βουλή, η βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ. κ. Άννα Μάνη.

Στην ερώτησή της, η κ. Μάνη επικαλείται τα σημαντικά προβλήματα που προκαλούνται για τους επαγγελματίες φαρμακοποιούς από τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, τις οποίες ακολουθούν πολλά ηλεκτρονικά φαρμακεία, που λειτουργούν παράνομα, και επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών από τα απαγορευμένα σκευάσματα που κυκλοφορούν σε αυτά.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει αναπτυχθεί και διαδοθεί η λειτουργία ηλεκτρονικών φαρμακείων. Κάθε Έλληνας καταναλωτής μπορεί καθημερινά να βρει στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, πάνω από 350 «ελληνικά» ηλεκτρονικά φαρμακεία και να προμηθευθεί από αυτά κάθε είδους παραφαρμακευτικά προϊόντα, όπως συμπληρώματα διατροφής, δερμοκαλλυντικά, αντιηλικά κ.α..
Ωστόσο, τα θεσμικά κενά που διαπιστώνονται ως προς το πλαίσιο λειτουργίας των εν λόγω φαρμακείων, έχουν προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, θέτοντας σε κίνδυνο το ύψιστο αγαθό της υγείας των Ελλήνων συμπολιτών μας.

Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό των εν Ελλάδι ηλεκτρονικών φαρμακείων λειτουργεί παράνομα, διακινώντας απαγορευμένα προϊόντα, όπως αναβολικά και άλλες ψυχοτρόπες ουσίες. Επίσης, τα παράνομα ηλεκτρονικά φαρμακεία δεν φέρουν πουθενά σαφή αναφορά στο φυσικό φαρμακείο, τον υπεύθυνο φαρμακοποιό και τα προσωπικά του στοιχεία, όπως υποχρεούνται εκ του νόμου, με συνέπεια να διακινούν συνήθως πλαστά προϊόντα και σκευάσματα, που απειλούν την υγεία των συμπολιτών μας. Εξαιτίας δε της ελλείψεως ελεγκτικών μηχανισμών για τα προϊόντα που διακινούνται μέσω αυτών, την ποιότητά τους και τη χώρα προέλευσης των σκευασμάτων, προβαίνουν σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού -λ.χ. σημαντικές εκπτώσεις άνω του 50% στα προσφερόμενα, αμφιβόλου ποιότητας, προϊόντα-, πλήττοντας έτσι τα νομίμως λειτουργούντα, ηλεκτρονικά και μη, φαρμακεία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :
1. Πώς θα αντιμετωπιστεί στη χώρα μας το φαινόμενο των παρανόμως λειτουργούντων ηλεκτρονικών φαρμακείων, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και πλήττουν τους σοβαρούς και υπεύθυνους επαγγελματίες του φαρμακευτικού κλάδου;
2. Είναι εφικτή η συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την έγκαιρη ανεύρεση και τη διακοπή της λειτουργίας των ιστοσελίδων παράνομων φαρμακείων;
3. Σε ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των θεσμικών κενών, που παρατηρούνται στο πλαίσιο της λειτουργίας των εν λόγω φαρμακείων; Επισημαίνεται, ότι μόλις πρόσφατα, στις 24 Ιουνίου 2014, εξεδόθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Οδηγία» -υπ. αρίθμ. 699/2014- για την υιοθέτηση εντός του 2015 του «κοινού λογότυπου», που θα πιστοποιεί τη νόμιμη λειτουργία των ηλεκτρονικών φαρμακείων. Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε, κινείται και η πρόταση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη σύσταση φορέα πιστοποίησης των ηλεκτρονικών φαρμακείων.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις