Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Σε νέα συμφωνία συνεργασίας για την από κοινού προώθηση ενός αντιπηκτικού φαρμάκου ξεκινά σύντομαμεταξύ της γερμανικής φαρμακευτικής Bayer και της ελληνικής φαρμακευτικής Elpen, στο πλαίσιο μακρόχρονης συνεργασίας που ήδη υπάρχει μεταξύ των δύο εταιριών στην από κοινού προώθηση αντιβιοτικού.

Παράλληλα η Bayer διατηρεί τις συνεργασίες της με ελληνικές εταιρίες στους τομείς των κατασκευών και του αυτοκινήτου, προμηθεύοντας πρώτες ύλες υλικών πολυουρεθάνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής πολυεθνικής κ. Joao Barroca, δήλωσε στο iatronet.gr ότι ‘είμαστε εδώ για να μείνουμε. Ποτέ δεν υπήρξε σχεδιασμός να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα. Πρέπει να ακολουθουμε την αγορά και την οικονομία’.

Στην κατεύθυνση αυτή, η εταιρία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πρόγραμμα αναδιάταξης, το οποίο δεν περιλαμβάνει απολύσεις, αν και λόγω ωρίμανσης του προσωπικού, ο αριθμός των εργαζομένων έχει περιοριστεί στα300 άτομα από τα 330 που ήταν την περασμένη τριετία.

Σε ότι αφορά το φαρμακευτικό τομέα της Bayer, ο κ. Barroca, υπογράμμισε ότι το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται μια κινητικότητα στο υπουργείο Υγείας σε ότι αφορά τον φαρμακευτικό τομέα, τη στιγμή που τα προηγούμενα 2,5 χρόνια ‘τα πράγματα κινούνταν πολύ αργά’. Και η κινητικότητα, αφορά ζητήματα διαφάνειας, τιμολόγησης, συν την έναρξη πληρωμών σταδιακά, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι επέρχεται σταθεροποίηση, ώστε να είναι δυνατός ο προγραμματισμός της εταιρίας και η τοποθέτηση στόχων.

Στα θετικά σημεία των τελευταίων μηνών, ο κ. Barroca έκανε λόγο για την αποκατάσταση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί με τα ζητήματα σεβασμού στην προστασία της πατέντας, λέγοντας χαρακτηριστικά: ‘χαίρομαι που η φαρμακοβιομηχανία λαμβάνεται υπόψιν ως κοινωνικός εταίρος’.

Στο πλαίσιο του σημαντικού χαρτοφυλακίου που διαθέτει η γερμανική φαρμακευτική, η Bayer ενισχύει τις συνεργασίες της και διεθνώς. Ήδη αναμένεται άμεσα η κυκλοφορία ενός νέου αντιπηκτικού στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Johnson& Johnson, για τα οποία η Bayer διατηρεί τα δικαιώματά της στον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα, αναμένεται σύντομα η έγκριση δύο νέων ογκολογικών φαρμάκων, των οποίων οι φάκελοι έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Στη χώρα μας, ο κύκλος εργασιών το 2012 κινήθηκε στα 146 εκ. ευρώ, μειωμένος κατά 12,5% περίπου σε σχέση με το 2011, και τα κέρδη προ φόρων σταθεροποιήθηκαν στα 3,3 εκ. ευρώ. Για φέτος, οι απώλειες αναμένεται να περιοριστούν στο 3-4%, αν και το τέταρτο τρίμηνο του έτους θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για το κλείσιμο της χρήσης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ