Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Σε κέντρο παραγωγής για τις διεθνείς αγορές διαμορφώνεται η χώρα μας για την GlaxoSmithKline, η οποία σε συνεργασία με τη ΦΑΜΑΡ, αποφάσισε την παραγωγή συνολικά πέντε μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων, με προορισμό 32 χώρες του εξωτερικού.

Η νέα, τετραετής συμφωνία, που αφορά το καταναλωτικό τμήμα της GSK, προβλέπει την παραγωγή τεσσάρων ακόμη προϊόντων - μετά την παραγωγή του Panadol- σε συνολικό όγκο 12,5 εκ. τεμαχίων, το 98% των οποίων θα κατευθύνεται σε εξαγωγές.

Η επένδυση, ύψους 2,2 εκ. ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει, με στόχο τη δυνατότητα ολοκληρωμένης παραγωγής ως το τέλος του έτους και έναρξη των εξαγωγών από το 2014.

Η ανακοίνωση της νέας επένδυσης, έγινε σήμερα, σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε από τον Βρετανό Πρέσβη κ. Τζων Κίττμερ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Αισιοδοξία

Χαιρετίζοντας ο υπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, λέγοντας πως έχουμε ολοκληρώσει τα τρία τέταρτα της διαδρομής εξόδου από την κρίση, ενώ προωθούνται μια σειρά από μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Υπογράμμισε ότι ο τομέας του φαρμάκου σύμφωνα και με τη σχετική έρευνα της McKinsey έχει σημαντικές δυνατότητες, και η συγκεκριμένη συμφωνία, συμπίπτει με αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της GSK Ελλάδος κ. Roberto Greco, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αναδυθεί από την κρίση με τους κατάλληλους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας.

Παρατήρησε πρόοδο σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της υγείας προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε ένα σταθερό, δίκαιο και διαφανές περιβάλλον, καθώς και στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας προς όφελος των Ελλήνων ασθενών’.

Ο πρόεδρος της GSK Consumer Healthcare, Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής κ. Roger Scarlet Smith τόνισε ότι η συνεργασία με τη Φαμαρ είναι πάνω από 41 έτη, ενώ η μητρική εταιρία, στηρίζεται στην καινοτομία που παρέχουν τα στελέχη της ελληνικής θυγατρικής, τονίζοντας το κλίμα εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ της χώρας μας και της βρετανικής φαρμακευτικής.

Καλύτερη

Τόνισε ότι ‘στόχος της GSK Consumer Healthcare είναι να αναδειχθεί ως η πρώτη και καλύτερη εταιρεία του κλάδου, με αφοσίωση στην επιστήμη και τις αξίες της.

Η Ελλάδα αποτελεί μία πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή της Νότιας Ευρώπης και αυτή η επένδυση είναι μία επιβεβαίωση της πίστης μας στις δυνατότητες της αγοράς και τη δυναμική της φαρμακοβιομηχανίας ειδικότερα.

Παράλληλα η επένδυση αυτή έχει τη δυναμική να αναπτύξει την εγχώρια αγορά του φαρμάκου, καθώς και να προσελκύσει νέο επενδυτικό ενδιαφέρον, όταν η χώρα θα ξεκινήσει την ανοδική πορεία της μετά την κρίση’.

Ο Γενικός Διευθυντής GSΚ Consumer Healthcare Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας κ. Κωνσταντίνος Λιμνίδης υπογράμμισε πως η εταιρία δεν είναι η πρώτη φορά που επενδύει σε παραγωγή σε ελληνικές μονάδες, καθώς υπάρχει συνεργασία με την ΦΑΜΑΡ από το 1972.

Αυτή η συνεργασία θα αναδείξει τη δυναμική και τις δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας να αναλάβει μία παραγωγή υψηλών απαιτήσεων και πολυπλοκότητας με πολλαπλές συσκευασίες για τα εξαγόμενα προϊόντα.

Η GSK Consumer Healthcare, στοχεύει στη βελτίωση της αποδοτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και σε αύξηση του κύκλου εργασιών. Πρόσθεσε πως η συμφωνία αυτή υπογραμμίζει και αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της GSK προς την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η ΦΑΜΑΡ αναλαμβάνει την πολύπλοκη και υψηλών απαιτήσεων διαδικασία συσκευασίας (secondary packaging), εκτός του Panadol που ήδη συσκευάζεται στη χώρα, για ακόμη 4 προϊόντα και συγκεκριμένα των NiQuitin Lozenge, NiQuitin Patch, Breathe Right και Alvedon.

Η ετήσια παραγωγή μη συνταγογραφούμενων προϊόντων (ΜΗΣΥΦΑ) της GSK Consumer Healthcare στην Ελλάδα, θα γίνεται στα εργοστάσια της ΦΑΜΑΡ στην Ανθούσα και την Αυλώνα και προβλέπεται να φτάσει τα 12,5 εκατ. τεμάχια, 98% των οποίων θα εξάγονται σε 32 χώρες παγκοσμίως.

Ισοζύγιο

Η συνεργασία αυτή, ενισχύει το εμπορικό ισοζύγιο των ελληνικών εξαγωγών και καθιστά την Ελλάδα Κέντρο Παραγωγής (production Hub) για τις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία 30 θέσεων εργασίας, στη ΦΑΜΑΡ.

Από την πλευρά της ΦΑΜΑΡ, ο Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Κ. Κανσός χαρακτήρισε τη συνεργασία πολύ σημαντική για την εταιρία, κατ΄ αρχήν γιατί επεκτείνεται η υπάρχουσα συνεργασία από το 1972 και επιπλέον, γιατί επεκτείνεται ο όγκος παραγωγής στην Ελλάδα.

Ο Βρετανός πρέσβης, Τζών Κίττμερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μία μεγάλη Βρετανική εταιρία όπως η GSK αποφάσισε να επεκτείνει περεταίρω την επένδυσή της στην Ελλάδα.

Αυτή η απόφαση, είναι ενδεικτική της σημασίας που έχουν οι ξένες επενδύσεις για το μέλλον της Ελλάδας, καθώς και των προσπαθειών που καταβάλει η Ελλάδα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό